Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

El Departament de Cultura adquireix un manuscrit del segle XIV, còpia del ‘Llibre de Santa Maria’ de Ramon Llull

ACN Barcelona.-El Departament de Cultura ha adquirit un manuscrit, fins ara desconegut, que data del segle XIV i que és un fragment d’una de les primeres còpies que es van […]

Avatar
Agències 09/12/2019

ACN Barcelona.-El Departament de Cultura ha adquirit un manuscrit, fins ara desconegut, que data del segle XIV i que és un fragment d’una de les primeres còpies que es van fer de l’obra ‘Llibre de Santa Maria’, de Ramon Llull, escrita l’any 1290. El manuscrit és de pergamí, té quatre pàgines, està escrit a dues columnes i amb rúbriques de color vermell, tal com indicava que s’havien de fer les còpies de les seves obres. Aquest fragment de la còpia de l’obra de Ramon Llull té un gran valor patrimonial, tant per la seva antiguitat com per la seva proximitat a l’obra original. La conselleria dipositarà el pergamí a l’Arxiu Nacional de Catalunya, on serà restaurat i posat a l’abast dels investigadors de l’obra de Ramon Llull.

Seguint l’edició que va publicar Salvador Galmés a Palma de Mallorca l’any 1915, el fragment del manuscrit comprat es correspon amb la part final del capítol 24 i la inicial del 25. En aquesta part, Llull hi escriu: “… L’ermità demanà a Laor si sabia ques consolació? Respòs Laor e dix que consolació és ço que dona remey d’alcuns greuges per alcuna satisfacció. D’aquesta consolació, dix Laor, volem loar Nostra Dona en esta manera…”.