Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El CSC elabora una guia per al tractament de dades en el marc de la crisi del covid-19

ACN Barcelona.-El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha elaborat la ‘Guia sobre els tractaments de dades de caràcter excepcional en l’àmbit sanitari, sociosanitari i residencial en el […]

Avatar
Agències 15/04/2020

ACN Barcelona.-El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha elaborat la ‘Guia sobre els tractaments de dades de caràcter excepcional en l’àmbit sanitari, sociosanitari i residencial en el context de l’emergència sanitària causada per la covid-19’. El text analitza l’encaix entre la normativa vigent de protecció de dades i el fet que la crisi ha obligat a posar en marxa accions per compensar els efectes negatius de les mesures de distanciament social que poden generar dubtes sobre si vulneren aquesta norma, com ara les videoconferències. L’objectiu del CSC és facilitar a les entitats del sector sanitari i de l’atenció social la manera de fer l’encaix vetllant pel benestar de professionals i persones ateses i garantint la seguretat de les dades.

A parer del CSC, la situació actual ha canviat “radicalment” la percepció de com cal interpretar la normativa en protecció de dades. En general, sempre es busca la manera que els tractaments de dades siguin el menys intrusius possibles i s’és molt curós a l’hora d’iniciar-ne de nous.En canvi, en la situació actual, subratlla el CSC, “cal posar en relleu” els beneficis dels tractaments de dades, en especial aquells que es fan en base a tecnologies de videotrucada i similars. Segons el cap de l’Àrea de Protecció de Dades del CSC, Roc Mas, el dret a la protecció de dades i a la privacitat “no són drets absoluts, com la pròpia normativa indica”. Per això opina que “ara més que mai”, cal tenir sempre en el centre de tota decisió i actuació el benefici de pacients, residents i de les persones que hi tenen una relació familiar o de qualsevol altra tipus.Des del CSC s’han comprovat algunes de les pràctiques que ja s’han posat en marxa i, a partir d’aquí, s’han fet les diferents valoracions i propostes, com per exemple en tot el que té a veure amb videotrucades. També es recorda el paper del delegat de protecció de dades en aquesta crisi, “que esdevé encara més important ja que cal donar una resposta àgil a les necessitats que van sorgint, alhora que segueix sent necessari assegurar uns nivells de protecció adequats”, explica Mas.Pel que fa a les residències, Mas recorda que “la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea reconeix, de manera específica per a la gent gran, el dret a dur una vida digna i independent i a participar en la vida social i cultural”. Per això opina que amb les videotrucades “es facilita” aquest tracte digne a les persones grans, ja que els permet seguir en contacte amb familiars i amics, a l’hora que se’ls garanteix el dret a la participació en la vida social. Davant aquesta situació la guia aporta solucions i aclareix dubtes també en aquest àmbit social, afirma el CSC.