Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El Consell de Govern del BCE es reuneix d’urgència per avaluar la sentència del Constitucional alemany

ACN Brussel·les.-El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) es reuneix aquest dimarts d’urgència després que el Tribunal Constitucional d’Alemanya hagi declarat parcialment anticonstitucional un programa de compra de […]

Avatar
Agències 05/05/2020

ACN Brussel·les.-El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) es reuneix aquest dimarts d’urgència després que el Tribunal Constitucional d’Alemanya hagi declarat parcialment anticonstitucional un programa de compra de deute públic iniciat el 2015 i hagi demanat a la institució introduir els canvis necessaris en un termini màxim de tres mesos per justificar-ne la proporcionalitat. Segons ha confirmat a l’ACN un portaveu del BCE, la cúpula de la institució es reuneix per videoconferència a les 18 hores per avaluar la decisió dels jutges alemanys. “El BCE està ara analitzant la sentència i la comentarà quan arribi el moment”, apunta el portaveu.

En la sentència, el Tribunal Constitucional d’Alemanya considera que el BCE ha excedit el seu mandat amb el programa de compra de deute públic iniciat el 2015, que considera desproporcionat. A més, el tribunal apunta que, després d’un període transitori de tres mesos, el Bundesbank ja no podrà participar en la implementació i execució de les decisions del BCE en aquesta qüestió, excepte en cas que el BCE demostri que els objectius del programa de compra de deute públic són proporcionats als efectes en la política econòmica i fiscal que resulta del programa.La sentència resol un cas presentat per un grup d’empresaris i acadèmics alemanys que consideraven que el programa de compra de deute públic PSPP, impulsat per Mario Draghi l’any 2015, sobrepassava els límits del mandat del BCE. Malgrat que el TJUE va avalar el programa de compres, el Constitucional alemany rebutja “l’obligació” de seguir la decisió de la justícia europea i tomba parcialment les compres de deute públic que el BCE va iniciar el 2015.