Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

El Congrés rebutja les esmenes a la totalitat del PP, Vox i Junts contra la Llei d’Universitats

ACN Madrid – El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous les esmenes a la totalitat que PP, Vox i Junts havien presentat contra la Llei Orgànica del […]

Agències 22/09/2022

ACN Madrid – El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous les esmenes a la totalitat que PP, Vox i Junts havien presentat contra la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU). Les esmenes han topat amb el ‘no’ del PSOE, Podem, ERC, PNB i la resta de formacions que donen suport parlamentari a l’executiu. El ministre del ram, Joan Subirats ha afirmat que la Llei impulsarà l’articulació de la universitat amb el teixit empresarial i d’investigació, i permetrà que les universitats es puguin adaptar als nous temps.

Segons l’executiu espanyol, la Llei d’Universitats que té com a objectiu “prioritari” la reducció de la precarietat als campus. La norma estableix una reducció de la temporalitat del professorat amb la limitació dels contractes de caràcter temporal del personal investigador i docent, que hauran de ser màxim el 8%. La llei actual recollia un límit del 40%.

Segons el Ministeri d’Universitats, es beneficiaran uns 25.000 professors associats amb l’estabilització de places que passaran a ser indefinides abans de desembre de 2024. El text també recull el compromís de destinar una despesa mínima de l’1% del PIB al sistema universitari i reconeix el dret de l’estudiantat a l’aturada acadèmica.

La diputada de Junts Mariona Illamola ha justificat l’esmena a la totalitat de la seva formació contra una llei que no crea, ha dit, “un model d’universitat plural”. En tot cas, Illamola s’ha mostrat disposada a la negociació de la llei en el tràmit parlamentari. L’esmena, ha dit, ha de ser “útil per a la negociació, i la seva presentació no obsta a que estiguem disposats a negociar esmenes durant la tramitació”.