Edició 2047

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 03 de març del 2024
Edició 2047

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 03 de març del 2024

El Congrés convalida el decret del subsidi d’atur a les treballadores de la llar

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous el decret del govern espanyol per al reconeixement del dret a cobrar el subsidi d’atur de les treballadores de la llar. La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha afirmat que el text posa punt i final a una injustícia històrica i, per fi, regula un nou règim laboral per al col·lectiu format molt majoritàriament per dones, moltes immigrants. “Hem conviscut durant dècades amb un ordenament laboral que permetia l’existència de treballadores de segona privades dels seus drets per ser dones”. La norma desenvolupa el mandat del conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre les treballadores de la llar, que l’executiu espanyol va ratificar aquest any.

El decret s’ha convalidat amb els vots a favor de totes les formacins excepte Vox, que s’ha abstingut. Es tramitarà com a projecte de llei, de manera que els grups hi podran introduir esmenes. 

Publicitat

Segons la vicepresidenta, aquesta és una norma “de reparació, reconeixement i dignitat” perquè equipara plenament els drets laborals de les treballadores de la llar amb els de la resta de treballadors.

Amb l’entrada en vigor d’aquest decret, el col·lectiu podrà accedir a les prestacions d’atur en els nivells contributiu i assistencial perquè tinguin els mateixos drets “que qualsevol altra persona”. La norma també elimina la figura del desistiment, que permetia l’acomiadament sense causa. A partir d’ara, caldrà acreditar els motius.

A més, el text protegeix el col·lectiu davant la insolvència o el concurs de les persones que les contractin a través del Fons de Garantia Salarial (FOGASA).

Un altre element és el desenvolupament de polítiques de formació i acreditació per a les persones treballadores de la llar així com una comissió d’estudi de malalties professionals amb perspectiva de gènere.

Díaz ha destacat que un 95% de les treballadores de la llar són dones, un 44% són d’origen estranger i que el col·lectiu està “altament envellit”. Un 54%, a més, treballa a temps parcial amb menys de 60 hores al mes per ocupador.

<strong>Llei d’ocupació</strong>

El Congrés també ha rebutjat l’esmena a la totalitat que Vox havia presentat contra la Llei d’ocupació. La llei, que ara pot continuar el seu tràmit al Congrés, transforma el SEPE en l’Agència espanyola d’Ocupació, i modernitza els serveis d’ocupació.

L’executiu espanyol ha assolit un acord amb el PNB perquè aquesta formació retirés la seva esmena a la totalitat. Els nacionalistes bascos han aconseguit que la llei reconegui la singularitat del sistema basc en polítiques d’ocupació i formació.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió