Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

El CoNCA demana a Cultura més inversió a la Biblioteca de Catalunya

ACN Barcelona.-El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha demanat aquest dimecres al Departament de Cultura que adeqüi l’aportació pública que fa a la Biblioteca de Catalunya […]

Avatar
Agències 26/02/2020

ACN Barcelona.-El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha demanat aquest dimecres al Departament de Cultura que adeqüi l’aportació pública que fa a la Biblioteca de Catalunya a les “necessitats” de la institució. La presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, ha lliurat aquesta tarda l’informe de seguiment de l’avaluació de la Biblioteca a la directora de la Biblioteca, Eugènia Serra, un text on també s’indica que “hi ha camí per recórrer” en la tasca d’aquesta institució de difondre la producció bibliogràfica catalana. La Biblioteca atresora, entre els seus quatre milions de documents, incunables i manuscrits de la vàlua de les ‘Homilies d’Organyà’, el text literari més antic en llengua catalana, o la ‘Crònica de Desclot’.

El CoNCA va avaluar l’any 2015 aquesta “peça cabdal” per explicar la identitat cultural del país, i ara hi ha tornat per ampliar el seguiment als anys 2014-2018. A l’informe es posa de manifest que el finançament de l’equipament ha de cobrir el manteniment de l’estructura i “permetre” les iniciatives de difusió del seu patrimoni literari, bibliogràfic i patrimonial.Entre els punts forts que assenyala l’informe, hi ha l’aposta digital d’un equipament que compta amb 3,25 milions d’usuaris online i és centre de consulta i recerca científica de referència. El procés de digitalització, però, “necessita més recursos”, per la qual cosa el CoNCA recomana recollir aquest suport en un “contracte programa” que comprometi el seu pressupost “amb una perspectiva pluriennal”.En tot cas, l’informe també anima la Biblioteca de Catalunya a “augmentar les eines d’autofinançament”, com ara el mecenatge, la sol·licitud de subvencions finalistes a tercers o l’explotació turística del seu patrimoni. També es recomana una exposició permanent del catàleg o l’adequació d’un espai d’exposicions temporals de gran format.Finalment, el CoNCA també aconsella la implantació d’una oferta d’activitats de difusió més àmplia i amb vocació territorial, “pròpia de la seva funció nacional”. L’objectiu, afirma l’entitat, hauria de ser que la Biblioteca de Catalunya esdevingués “un referent social”.