Edició 2157

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 21 de juny del 2024
Edició 2157

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 21 de juny del 2024

El Clínic posa en marxa un assaig pioner d’immunoteràpia contra el càncer de mama triple negatiu

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa l’assaig TILs001, un estudi pioner d’immunoteràpia basat en limfòcit infiltrants de tumor en càncer de mama triple negatiu. L’estudi està liderat pel doctor Aleix Prat, finançat per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i compta amb la participació del Vall d’Hebron, la Clínica Universitat de Navarra i l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid. El grup acadèmic d’investigació en oncologia SOLTI és l’encarregat de la coordinació. Hi participen vuit pacients de càncer de mama metastàtic triple negatiu. El procediment ha demostrat resultats prometedor en pacients amb melanoma metastàtic i altres tipus de tumors i els investigadors volen comprovar ara la viabilitat en aquest tipus.

El càncer de mama triple negatiu metastàtic (CMTNm) és el tipus més agressiu de càncer de mama i representa aproximadament entre el 10 i el 15% de tots els càncers de mama. És una malaltia poc coneguda que afecta cada any a unes 5.000 dones a l’estat espanyol. Entre les que desenvolupen aquest tipus agressiu, la taxa de supervivència a cinc anys és del 12%, mentre que puja al 28% en altres tipus de càncer de mama amb metàstasi. A més, les opcions de tractament són molt més limitades.

Publicitat

La immunoteràpia basada en teràpia cel·lular que utilitza limfòcits infiltrants de tumors (TILs) és una barreja heterogènia composta per limfòcits T, principalment dirigits contra les cèl·lules tumorals. Aquests limfòcits són cèl·lules del sistema immunitari implicades en la funció i regulació i s’encarreguen de destruir les cèl·lules tumorals o infectades. Els TILs es torben de forma natural en els infiltrats inflamatoris d’alguns tumors sòlids, segons explica el cap del servei d’Immunologia del Clínic i del grup Immunogènetica i immunoteràpia en al resposta immunitària i autoinflamatòria, el doctor Manuel Juan.

La transferència adoptiva de limfòcits T o teràpia TIL en tumors sòlids és un programa que han posat en marxa conjuntament els serveis d’Oncologia mèdica i Immunologia del Clínic. Es tracta d’un tipus de teràpia cel·lular conceptualment similar als CART, seleccionant limfòcits T amb activitat antitumoral presents al tumor.

El procés comença amb una preselecció per escollir els tumors amb més probabilitats d’estar enriquits per TILs, mitjançant la determinació del biomarcador PD1. Després, s’aïllen i seleccionen els limfòcits T que tenen capacitat d’actuar contra les cèl·lules cancerígenes (són els TILs positius per PD1) i d’aquests, es produeixen moltes còpies al laboratori. Per últim, els limfòcits es tornen a injectar al pacient per via intravenosa. El producte final d’infusió és produït pel Clínic amb el nom de NUMARZU-001. S’ha demostrat que és possible obtenir-lo de pacients de forma reproduïble, un pas fonamental per aconseguir l’autorització de l’Agència del Medicament per iniciar l’assaig.

Serà el primer cop que s’administra un tractament d’aquest tipus d’immunoteràpia per al càncer de mama a l’estat espanyol.

L’assaig ha rebut també finançament de la Fundació FERO i d’altres campanyes i donacions anònimes a través del projecte ‘Immunoteràpia contra el càncer’ del Clínic-IDIBAPS.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió