Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

El Banc d’Espanya alerta que la guerra comercial pot reduir un 0,25% el PIB mundial i un 0,2% el de la zona euro

ACN Barcelona.-El Banc d’Espanya ha alertat que la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina pot comportar una reducció del 0,25% del PIB mundial i del 0,2% a […]

Avatar
Agències 20/09/2019

ACN Barcelona.-El Banc d’Espanya ha alertat que la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina pot comportar una reducció del 0,25% del PIB mundial i del 0,2% a la zona euro en termes acumulats entre 2019 i 2021. Segons les simulacions de la institució, l’augment dels aranzels comportaria a una “retracció significativa” de l’activitat als Estats Units, la Xina i la zona euro. En concret, estima una caiguda del PIB del 0,26% als Estats Units i del 0,38% a la Xina. En el cas d’Europa, el Banc d’Espanya destaca que la contracció del 0,2% a Europa “reflecteix l’elevat grau d’obertura comercial, que el fa més vulnerable a la caiguda de l’activitat mundial”.

Aquestes xifres correspon a un primer escenari, segons els canals reals, però estableix un segon escenari en que els efectes de confiança “podrien generar impactes adversos significatius” que vindrien no només per l’impacte directe derivat de l’augment de les primes de risc de la inversió, “sinó també per l’efecte segona ronda en l’activitat mundial”. Aquesta segona situació, afectaria “considerablement” a l’àrea de l’euro. Tot i això, ha apuntat que la incidència de la guerra comercial sobre la incertesa “és difícil de calibrar” i els seus efectes s’han de prendre amb més cautela que els del primer escenari basat en els canals reals. El Banc d’Espanya afegeix que hi ha diversos factors que podrien fer que els efectes fossin diferents als de les seves simulacions, com per exemple el fet que no s’ha tingut en compte la reacció expansiva de les polítiques monetàries a escala global que s’ha iniciat i que “tendiria a reduir la magnitud de l’impacte”. Apunta també que les tensions comercials poden portar a canvis en la localització de les cadenes de producció globals, en les que la Xina té un paper prominent, amb efecte sobre l’activitat de tercers països, que segons els casos podrien ser positius o negatius. Per últim, alerta que també es podria produir una desviació del comerç cap a terceres economies, com l’àrea euro, que es podrien veure beneficiades en relació amb les seves exportacions en alguns productes o serveis.