Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

El 7% dels pacients en cures pal·liatives domiciliàries desitja avançar la mort, segons un estudi

ACN Barcelona.-El 7% dels pacients en cures pal·liatives domiciliàries desitja avançar la mort, segons un estudi de l’Institut IDIAP Jordi Gol. L’anàlisi va incloure 1.677 pacients, el 69% oncològics. En […]

Agències 13/12/2021

ACN Barcelona.-El 7% dels pacients en cures pal·liatives domiciliàries desitja avançar la mort, segons un estudi de l’Institut IDIAP Jordi Gol. L’anàlisi va incloure 1.677 pacients, el 69% oncològics. En 112 del total es va detectar en la valoració inicial desig d’avançar la mort i es va mantenir estable en la mostra. Els investigadors van observar que ni l’edat, ni el gènere, ni l’estat funcional o la tipologia de malaltia influeixen en aquest desig. Sí que es va observar menys desig entre aquells que tenien a la seva parella entre els seus cuidadors o els que presentaven deteriorament cognitiu, així com entre aquells que tenien integrat un psicòleg i un treballador social en l’equip del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES).

En un de cada cinc pacients en edat senil i en un de cada quatre malalts amb insuficiència renal terminal, es va detectar desig d’anticipar la mort. El malestar espiritual, la falta de sentit i de connexió es van trobar com a elements activadors d’aquest desig. En canvi, la por al demà i al morir, va ser un element protector. Segons els autors de l’estudi, la Llei de l’eutanàsia hauria de poder donar resposta a aquest grup de pacients, principalment als que rebutgen la sedació pal·liativa. En l’estudi han participat 43 equips PADES de Catalunya.