Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

El 65% de les persones voluntàries a Catalunya són dones i gairebé el 26% tenen més de 65 anys

ACN Barcelona – El 65% de les persones voluntàries són dones i gairebé el 26% tenen més de 65 anys, segons l’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i perquè’ […]

Agències 02/12/2022

ACN Barcelona – El 65% de les persones voluntàries són dones i gairebé el 26% tenen més de 65 anys, segons l’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i perquè’ de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). Aquest mostra també que només el 35% de voluntaris són homes i només el 15% tenen menys de 25 anys. El president de la FCVS, Ramon Nicolau, ha apuntat que cal millorar aquests indicadors. En total, s’han fet 425 enquestes a voluntaris a Catalunya entre l’abril i el juliol d’enguany. Els resultats apunten que no només el voluntariat és femení sinó que la participació de les dones s’ha incrementat un 5% en els darrers cinc anys. El perfil predominant continua sent el de persona amb estudis universitaris, amb un 64,8%.

Aquesta darrera dada posa de manifest un increment del voluntariat amb estudis universitaris, ja que el 2017 representava un 49% del col·lectiu.

Pel que fa a la nacionalitat, un 85,5% són de l’estat espanyol. Els organitzadors destaquen la presència de gairebé un 7% de persones de països de l’Amèrica del Sud.  

D’altra banda, la taxa de amb discapacitat que fan voluntariat a Catalunya és del 10,2%, una dada similar a la de la població en general (11,5% segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística). Tanmateix, hi ha un predomini de la discapacitat física (62,2%) davant la psicosocial (28,9%), la cognitiva (11,1%), l’auditiva (4,4%) i la visual (4,4%).

Nicolau ha recordat que el 5 de desembre, Dia del Voluntariat, és un dia d’especial reconeixement a la feina de moltes persones, “la força del voluntariat, l’activisme i la militància d’aquesta gent compromesa”.

<strong>Àmbit social com a predominant</strong>

L’estudi posa de relleu que l’àmbit social és on amb més freqüència es fa voluntariat (53,2%), tot i que l’educatiu (34,5%) i el comunitari (20,9%) també són freqüents. Les tasques que més s’acostumen a desenvolupar són en un 66,8% dels casos les d’acompanyament a persones i en un 47,5% les de suport a activitats associatives.

Una vegada superades les restriccions imposades per la pandèmia, es demostra que la modalitat presencial encara és la més habitual a l’hora de fer una acció voluntària, amb un  73,4%. Tot i això, les noves tecnologies estan permetent que el 23,6% de persones enquestades opti per un model mixt que combini la presencialitat i la distància.

Pel que fa al temps dedicat, el 42,7% de les persones va més d’una vegada a la setmana a fer voluntariat, mentre que el 28% una vegada. En aquesta línia, la implicació de temps de les persones voluntàries és alta: el 65,5% hi dedica entre una i tres hores cada vegada que fa voluntariat i el 23,6% entre quatre i sis.

Per últim, l’estudi posa de manifest que els principals motius que porten una persona a fer voluntariat són els valors personals, el fet de contribuir al desenvolupament d’una societat més justa, sostenible i igualitària i poder ajudar altres persones.