Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El 42% de les famílies ateses per Save the Children a Catalunya no pot encendre la calefacció a casa

ACN Barcelona – El 42% de les famílies ateses per Save the Children a Catalunya no pot encendre la calefacció a casa. Són dades de l’informe que ha elaborat l’ONG […]

Agències 01/12/2022

ACN Barcelona – El 42% de les famílies ateses per Save the Children a Catalunya no pot encendre la calefacció a casa. Són dades de l’informe que ha elaborat l’ONG a partir de les dades de 242 famílies que participen en els seus programes. La meitat (47%) dels menors resideixen en famílies que sobreviuen amb uns ingressos mitjans mensuals inferiors a 1.000 €; un 6% sobreviu amb menys de 300 euros al mes, i un 4% no té cap tipus d’ingrés. La taxa de desocupació afecta el 36%. Tot i això, només un 20% d’aquestes famílies reben la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital (del 40% que ho van sol·licitar). El 45% dels nens tenen problemes de pes perquè no mengen fruita ni verdura.

“Això significa que aquestes prestacions no arriben a totes les llars que ho necessiten”, ha avisat Antoni Pérez, director de Save the Children Catalunya.

Per aquest motiu, l’ONG demana reformular l’RGC creant un complement a la criança per a les famílies més vulnerables, canviant els criteris d’accés i pujant els llindars d’ingressos perquè més famílies la puguin sol·licitar. Aquesta aportació de 100 euros permetria complementar el suplement per a la criança de l’IMV i, així, oferir a les famílies una prestació més adaptada a la realitat catalana, on el cost de la criança és més elevat.

El 53% dels nens i nenes de l’estudi no menja ni la fruita ni la verdura necessària, i 1 de cada 3 (29%) no arriba al consum recomanat de proteïnes. A vegades, aquestes deficiències porten a problemes d’excés de pes, com és el cas d’un 45% dels infants de les famílies enquestades.

Per a ells, el menjador escolar és essencial ja que els garanteix un àpat saludable al dia que d’una altra manera no el tindrien assegurat. En aquest sentit, 7 de cada 10 nens i adolescents utilitzen els serveis de menjador escolar, i la majoria de manera totalment gratuïta.

De mitjana, les famílies ateses per l’ONG a Catalunya dediquen la meitat de la seva renda (49%) a pagar l’habitatge on viuen. Entre les més empobrides, l’esforç arriba fins al 64%. A més, un 7% resideix en habitatges ocupats il·legalment, la dada més preocupant de tots els territoris analitzats arreu de l’Estat.

Les condicions de les cases perjudiquen la salut dels més petits, ja que un 41% de les famílies viuen en habitatges afectats per humitats, excés de sorolls o escassetat de llum natural.

Davant d’aquesta situació, Save the Children recomana crear un complement per motiu d’habitatge, prenent com a exemple la renda basca.