Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El 19% dels projectes de recerca amb finançament europeu el lideren dones investigadores, per sota de la mitjana europea

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-Un de cada cinc (19%) projectes de recerca amb participació catalana i finançament del Consell Europeu de Recerca estan liderats per dones investigadores integrades al sistema català de coneixement. Aquest percentatge està per sota de la mitjana europea, que és del 23%. Segons ha informat la Secretaria d’Universitats i Recerca, la participació de projectes encapçalats per investigadores puja fins al 27% en el cas dels projectes receptors dels ‘Consolidators Grands’, que són per a la consolidació de programes o grups de recerca independents per a un màxim de 5 anys. El pes de la recerca liderada per dones també és superior (24%) pel que fa als ‘Starting Grants’, per a projectes per a la creació de programes o grups de recerca.

En canvi, només un 13% de la línia ‘Proof of Concept’ la lideren dones. En el cas dels ‘Advanced Grants’ el percentatge és de l’11%. La diferència de gènere és encara més gran en el cas dels ‘Synergy Grants’, de suport als petits grups d’investigadors excel·lents, on no hi ha cap investigadora del sistema català de recerca com a líder. Des de la posada en funcionament de l’European Research Council (ERC), aquest ha destinat 369 ajuts a projectes de recerca amb participació d’investigadors i investigadores del sistema català de coneixement. Això representa el 3,2% dels ajuts totals de l’àrea Europa de Recerca, més del doble de la proporció entre la població catalana i la del conjunt dels territoris que l’integren (1,5%). Aquests 369 projectes finançats suposen el 53% dels ajuts concedits per l’ERC a l’Estat.Així, Catalunya se situa en la quarta posició dels països de l’ERC en nombre d’ajuts per milió d’habitants, per darrera de Suïssa, Israel i els Països Baixos. Ocuparia la segona posició si es consideren només els territoris integrats a la Unió Europea.Per temàtiques, el 44% dels ajuts pertanyen a ciències físiques i enginyeria, el 30% a ciències socials i humanitats i el 26% a ciències de la vida.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió