Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Dos pagesos localitzen a la Terra Alta cinc artefactes explosius de la Guerra Civil

ACN Tarragona – La Guàrdia Civil ha localitzat a la Terra Alta tres projectils d’artilleria i dues granades de morter de la Guerra Civil. El Grup d’Especialistes de Desactivació d’Explosius […]

Agències 09/02/2023

ACN Tarragona – La Guàrdia Civil ha localitzat a la Terra Alta tres projectils d’artilleria i dues granades de morter de la Guerra Civil. El Grup d’Especialistes de Desactivació d’Explosius (GEDEX) va detonar-los de forma segura i controlada. Els artefactes van ser localitzats a finals de gener quan dos pagesos realitzaven les seves activitats quotidianes dedicades a labors agrícoles i van avisar la Guàrdia Civil, que va establir el perímetre de seguretat per evitar possibles danys personals i va poder certificar la troballa. Es tractava d’un projectil d’artilleria del calibre 155 mm al terme municipal de Bot, i en el cas del Pinell de Brai de dues granades de morter Valero de 81 mm i dos projectils d’artilleria, un de 105 mm i un altre de 65mm.

A causa d’aquestes circumstàncies, el material presentava un avançat estat d’oxidació, per la qual cosa augmentava el perill de manipulació indeguda. Els agents van traslladar els artefactes a un lloc segur, evitant riscos per a persones, animals o béns, on van procedir a la seva destrucció de manera controlada.

La majoria d’aquest tipus d’artefactes explosius continuen actius. És a dir, que els components d’iniciació i de càrrega explosiva romanen “intactes” al seu interior i, a més, el pas del temps i les condicions nul·les de conservació els fan més perillosos. És per això que es desaconsella totalment qualsevol tipus de manipulació. Des de Guàrdia Civil es recorda a la ciutadania que no està permesa la tinença, la compra-venda, ni el col·leccionisme d’artefactes explosius o municions de guerra. També es reitera que, en cap cas, no s’han de manipular els enginys explosius, i cal avisar immediatament les autoritats per evitar possibles danys.