Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Deu entitats reclamen “fulls de ruta basats en la ciència” per lluitar contra el canvi climàtic

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Deu organitzacions de caire socioambiental han reclamat aquest dissabte “fulls de ruta basats en la ciència” per lluitar contra el canvi climàtic. En el marc de l’acte ‘El futur és ara’, celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), les entitats han volgut fer públic un “missatge d’urgència inajornable” per “accelerar la transició ecosocial” de la mà del “coneixement científic disponible”. En aquest sentit, el col·lectiu recorda que els objectius internacionals de lluita contra el canvi climàtic marquen una reducció per a l’any 2030 del 43% dels gasos contaminants emesos el 2019, així com la protecció i la restauració del 30% de la natura. Aquestes han de ser les dues “fites de país” per a Catalunya.

Entitats com Greenpeace, Renovem-nos, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic o la Xarxa d’Ambaixadors del Pacte de la UE pel Clima, han afirmat durant l’acte que la transició ecosocial “va amb greu retard”. En aquest sentit han presentat un monitor públic d’emissions de CO2 que indica que des del 2021 els gasos d’efecte hivernacle a Catalunya “han crescut quan la tendència hauria de ser la contrària”.

Publicitat

Les organitzacions han denunciat la “lentitud, manca de lideratge polític i incompliment del marc legal i dels objectius climàtics i ecològics del país”, alhora que han alertat que tots els compromisos i terminis de la Llei del Canvi Climàtic “s’han incomplert”.

Davant d’aquest escenari el col·lectiu marca set eixos de transició ecosocial, que passen per reduir emissions, consums i residus; accelerar la descarbonització d’energia i transports; conservar i recuperar la biodiversitat; una transició justa cap a la sostenibilitat en l’àmbit social; fulls de ruta, recursos i retiment de comptes de les institucions públiques i del sector privat; adaptació i resposta a les emergències de la crisi climàtica, i estils de vida basats en la frugalitat, la felicitat, l’empatia i el futur compartit.

“El canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat són les dues amenaces més greus del nostre temps que poden portar a un col·lapse socioambiental de la nostra civilització i de la nostra convivència”, ha indicat Joaquín Nieto, especialista en treball, transició justa i transformació del model econòmic i membre del Consell de Desenvolupament Sostenible per a l’Agenda 2030.

Alhora, el desplegament de les energies renovables i l’electrificació de sectors clau com la mobilitat i la producció de calor, “es troben a anys llum” dels nivells necessaris per descarbonitzar la societat “al ritme requerit per la comunitat científica”.

Tot això, han afegit, mentre l’emergència climàtica és “cada cop més evident i aguda” en forma de “sequera extrema”, onades de calor, risc d’incendis, temporals i episodis de contaminació atmosfèrica que “posen en perill la producció d’aliments, la salut humana i la capacitat d’adaptació al canvi climàtic”.

“És imprescindible que connectem les agendes climàtica i sanitària. La nostra prosperitat i benestar actuals i futurs estan fonamentalment lligats a la salut del planeta”, ha subratllat Carolyn Daher, coordinadora de la iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’IS Global.

“Portem els últims 30 anys debatent i debatent sobre el camí perfecte, ara ja no hi ha més temps. Aquesta serà la dècada més important, determinarà radicalment en quin futur ens toca viure als que ara som joves i no tenim poder de decisió”, ha afegit Martí Pardo, estudiant de Física a la UAB i activista de Fridays For Future Girona.

Per tot plegat, les entitats impulsores han acordat fer un seguiment anual públic del progrés cap a les fites del 2030.

L’esdeveniment ha estat moderat pel meteoròleg Francesc Mauri i per l’activista mediambiental i ambaixadora del Pacte Climàtic Europeu Carlota Bruna.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió