Edició 2129

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024
Edició 2129

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024

Desenvolupen un sistema mòbil per diagnosticar retinopatia a temps a pacients diabètics de zones rurals

|

- Publicitat -

ACN Tarragona – Els investigadors d’un grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i d’Oftalmologia de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han desenvolupat un sistema mòbil basat en la intel·ligència artificial per detectar i diagnosticar com més aviat millor la retinopatia diabètica. Es tracta d’una afecció ocular en pacients amb diabetis de tipus 2 que constitueix la primera causa de baixa visió al món occidental, entre la població d’entre els 50 als 70 anys, i que és una de les causes de ceguesa al tercer món. L’aparell permet un diagnòstic més precís i es podrà fer servir als centres d’Atenció Primària, ja que fins ara les proves per detectar aquesta afecció es feia als hospitals.

Segons Pere Romero, responsable del Grup de Recerca en Oftalmologia de l’IISPV i professor titular a la URV, un tractament a temps és clau per evitar l’avenç de la retinopatia diabètica, sobretot pel fet que es tracta d’una malaltia asimptomàtica. “Quan el pacient acut a l’especialista moltes vegades ja és massa tard”, ha assenyalat. Actualment, el sistema nacional de salut contempla una revisió anual del fons de l’ull per a cada pacient amb diabetis. Aquesta és una prova que es fa als hospitals amb un retinògraf, però, com que no totes les persones poden desplaçar-se fins a aquests centres hospitalaris fàcilment – a Catalunya, per exemple, un 5% de la població viu en zones rurals.

Publicitat

Per això, aquests investigadors han desenvolupat un sistema mòbil amb l’ajuda de diversos socis del projecte (Telefónica i TRC), perquè sigui el mateix metge de capçalera qui els faci la fotografia necessària per a aquesta revisió i, mitjançant un sistema de lectura automàtica, pugui determinar si el pacient pateix o no la retinopatia. Així, en cas afirmatiu, es podrà introduir les dades del pacient a un sistema basat en la intel·ligència artificial i es podrà saber quan l’usuari s’ha de fer la pròxima revisió.

Aquestes proves amb el nou sistema mòbil es començaran a fer pròximament a alguns centres d’Atenció Primària de zones rurals de Catalunya. “Hem desenvolupat dos algorismes, un de lectura automàtica d’imatges, que permet identificar si existeix o no retinopatia diabètica i de quin tipus, fet que facilita la feina al metge d’atenció primària; i el segon algorisme és un sistema d’ajuda al diagnòstic –REetiprogram– que, basant-se en una sèrie de paràmetres, determina el risc del pacient diabètic de patir retinopatia diabètica, a més de calcular quan hauria de fer-se el control següent”, ha detallat el responsable.

El catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Domènec Puig, qui ha desenvolupat els algorismes d’intel·ligència artificial, ha explicat que van veure la possibilitat d’unir la computació amb l’anàlisi d’imatges de retina per automatitzar el cribratge a través de mètodes de visió per ordinador. “Automatitzar significa ser capaços d’obtenir decisions d’ajuda al diagnòstic, és a dir, d’implementar algorismes que ofereixin al metge una guia d’ajuda, per facilitar-vos la feina”, ha indicat. “No parlem en cap cas de substituir el metge especialista”, ha afegit.

La base d’aquest sistema de computació és el ‘Deep Learning’, que pren milers d’imatges del fons de l’ull de pacients i aquestes s’etiqueten en funció del grau d’evolució de la retinopatia diabètica. D’aquesta manera, el programari desenvolupat per aquest equip analitza totes aquestes imatges amb l’ajuda de la intel·ligència artificial, aprenen d’aquests casos i els classifica en funció dels patrons que identifica. “Perquè quan arribin noves imatges es pugui realitzar un diagnòstic partint d’aquest entrenament. Com més ampli és aquest entrenament, més fiable és el sistema”, ha subratllat Puig.

Fins ara les imatges s’han obtingut mitjançant un retinògraf i, ara, el repte d’aquests investigadors és reentrenar i adaptar el sistema perquè sigui sensible a les imatges obtingudes a través d’aquest nou dispositiu mòbil. Aquest avenç tecnològic mostra el potencial de la medicina personalitzada -també coneguda com a medicina de precisió. Actualment, aquest projecte es comercialitza a França i a Espanya i la idea és exportar-lo també a Amèrica del Sud.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió