Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Descobreixen una segona porta d’accés al poblat ibèric de l’Assut de Tivenys

ACN Tivenys.-El poblat ibèric de l’Assut de Tivenys (Baix Ebre) tenia dues portes d’accés. Així ho han certificat els arqueòlegs de la URV, que han descobert una segona entrada amb […]

Agències 22/06/2021

ACN Tivenys.-El poblat ibèric de l’Assut de Tivenys (Baix Ebre) tenia dues portes d’accés. Així ho han certificat els arqueòlegs de la URV, que han descobert una segona entrada amb una gran fortificació defensiva en el marc d’una nova campanya d’excavació a la zona. La troballa incrementa el valor del poblat, que passa a ser “un dels més importants a nivell defensiu de les Terres de l’Ebre i fins i tot del nord-est peninsular”, tal com destaca el director del grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) Jordi Diloli. Ara, els arqueòlegs estudien quina connexió tenien les dues portes d’accés al poblat, després que a l’estiu passat es trobés la primera.

La segona porta descoberta, ubicada al mig de la muntanya de l’Assut de Tivenys, està constituïda per un passadís fortificat i protegit per una torre. De fet, les dues portes d’accés compten amb aquesta protecció, així com també muralles amb casamates que s’utilitzaven per instal·lar-hi peces d’artilleria. La campanya d’excavació en què s’ha fet aquesta troballa porta una setmana en marxa i està previst que a mitjan de juliol s’afegeixin a l’excavació estudiants universitaris que ajudaran a seguir estudiant el poblat. Concretament, són estudiants dels graus d’Història i Història de l’Art i Arqueologia de la URV, tot i que també s’hi afegiran universitaris provinents de la Universitat Autònoma de Barcelona o la Universitat Jaume I de Castelló.Un poblat visitable en format virtual i físicEl poblat protohistòric de l’Assut va convertir-se en un centre important en època ibèrica i va estar ocupat des del segle VII al segle I abans de la nostra era. Actualment, a través d’un projecte subvencionat per la Diputació de Tarragona, els investigadors del GRESEPIA treballen per fer visitable el poblat, tant en format físic com virtual.La campanya d’excavació a l’Assut de Tivenys està inclosa en un projecte de recerca quadriennal de la Generalitat de Catalunya. Aquest agrupa altres jaciments, com és el cas dels Tossals, Aldover, els Malladarets, Alfara de Carles i l’Assut. Es tracta d’un projecte que es va iniciar al 2018 i que culminarà aquest 2021.