Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Descobreixen al poblat ibèric de Gebut de Soses una nova torre quadrangular

ACN Soses – El jaciment de Gebut (800-200 a.C.), al terme municipal de Soses (Segrià), és més complex del que havien estimat els arqueòlegs de la Universitat de Lleida (UdL). […]

Agències 15/07/2022

ACN Soses – El jaciment de Gebut (800-200 a.C.), al terme municipal de Soses (Segrià), és més complex del que havien estimat els arqueòlegs de la Universitat de Lleida (UdL). Així ho ha explicat la catedràtica de Prehistòria i responsable de les excavacions, Natàlia Alonso, durant el balanç de la campanya que s’ha fet aquest juliol on una quinzena de persones entre estudiants i membres del Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) han participat en els treballs. S’ha permès posar al descobert un nou tram de muralla de la primera edat del ferro (segle VII a.C.) al nord de l’assentament, de 18 metres lineals, i una nova torre quadrangular de la mateixa època.

Segons ha destacat Alonso, aquestes troballes informen sobre el fet que hi va haver una “ampliació del poblat ja en el moment preibèric”, fora del que es considerava la primera i única muralla. En aquest sentit, afegeix que això significa que l’assentament, en aquell moment era més gran i complex del que es pensava.

L’equip també ha documentat l’extensió total del mur d’escarpa del fossat a l’oest d’aquest ‘oppidum’ (poblat fortificat en alt), en una extensió de 45 metres. Aquest aparet a la part inferior de l’obra defensiva té en la seva zona millor conservada una alçada de 3,5 metres, dels com a mínim 5 metres que faria fins al peu de la muralla.

Sobre l’antic fossat, els treballs s’han concentrat a la zona de forns de calç descoberts el 2021, posteriors a l’ocupació del poblat en època ibèrica. Han excavat una extensa rasa de 27 per 7 metres i fins una profunditat de 3 metres, plena de rebutjos de la producció de calç que es duia a terme en els forns. Tot i que la seva excavació no està finalitzada, la catedràtica de Prehistòria de la UdL considera que es tracta, segurament, d’una “gran instal·lació” que, de moment, es pot datar d’una antiguitat no anterior a l’època romana.

Les excavacions al jaciment de Gebut s’emmarquen en el nou projecte quadriennal de recerca aprovat pel Departament de Cultura ‘Habitar la plana. Assentaments i explotació de la vall inferior del Segre (IV-I mil·lenni)’. La campanya s’ha dut a terme amb el patrocini d’aquesta conselleria, la Universitat de Lleida i l’Ajuntament de Soses; amb la col·laboració de l’empresa Iltirta Arqueologia SL.