Edició 2130

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024
Edició 2130

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024

Cs rebutja l’acord de claredat perquè la situació constitucional d’Espanya no és comparable a la del Canadà

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, creu que la proposta d’acord de claredat del president de la Generalitat, Pere Aragonès, no és seriosa. En el marc del debat de política general, Carrizosa ha defensat que la situació constitucional d’Espanya és molt diferent a la del Canadà. En aquest sentit, ha dit que “es van haver d’inventar” la llei de claredat per “aplacar els pesats que convocaven referèndums” perquè la seva constitució no té un article com el 2 de la constitució espanyola. D’altra banda, ha lamentat que el paquet anticrisi de 300 MEUR “es quedi curt”. I ha proposat una auditoria de la Generalitat per abaratir costos, una reforma fiscal profunda i crear un entorn favorable per a autònoms i empreses.

Segons Carrizosa, el Canadà no té la “cautela” de la constitució espanyola, que estableix en l’article 2 la indissoluble unitat de la nació espanyola. I ha destacat que quan van aprovar la llei de claredat al Canadà “es van acabar els referèndums”. Ha defensat que, en canvi, a Espanya no hi pot haver una llei similar perquè suposaria modificar la Constitució.

Publicitat

D’altra banda, Carrizosa ha assegurat que Cs vol ajudar perquè “el rumb de l’economia catalana sigui el correcte”. I ha afegit que li agradaria poder discutir les seves propostes amb el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró. El partit liberal proposa que la Generalitat s’auditi i abarateixi els seus costos, una reforma fiscal profunda i crear un entorn favorable per a autònoms i empreses.

I és que, segons Carrizosa, als ciutadans els arriben només “les engrunes” i ha defensat que desapareguin les “despeses supèrflues”. Pel que fa a la fiscalitat, ha lamentat que els catalans són els que més impostos paguen de tot Espanya i que es gravi les rendes mitjanes i baixes.

En l’àmbit lingüístic, Carrizosa ha carregat contra la immersió lingüística a l’escola i ha comparat el Govern amb el franquisme. Segons ha dit, ara estan fent en democràcia el que va fer Franco amb el català.

Per a Aragonès, Cs segueix defensant un projecte que qüestiona els grans consensos de país i ha constatat que no tenen “cap punt de coincidència”. El president de la Generalitat ha recordat a Carrizosa que els liberals d’arreu del món defensen el dret a la lliure determinació. I que, precisament, al Canadà qui defensa el mecanisme per discutir-ho han estat els liberals canadencs. Carrizosa li ha replicat que el dret a l’autodeterminació reconegut per les Nacions Unides no afecta Catalunya perquè no és una colònia.

Finalment, el president de Cs s’ha declarat “orgullós” de ser antisistema davant un independentisme que “ha enverinat” la societat catalana. Assegura que el Govern pot comptar amb Cs pel que afecta el nivell de vida dels catalans però no per “blanquejar el separatisme”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió