Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Conflicte al Poble Sec pel tancament d’un comerç local arran del canvi de propietat de l’edifici

ACN Barcelona.-Conflicte al barri del Poble Sec pel tancament de ‘La Cuineta’, un comerç local que feia prop de quinze anys que oferia menjar casolà preparat al número 67 del […]

Avatar
Agències 19/09/2019

ACN Barcelona.-Conflicte al barri del Poble Sec pel tancament de ‘La Cuineta’, un comerç local que feia prop de quinze anys que oferia menjar casolà preparat al número 67 del carrer Roser. Per una banda, el Sindicat del barri lamenta que la propietat de l’edifici -que va canviar fa un parell d’anys- no hagi renovat el contracte de lloguer a la Zhora Chafehi, l’encarregada de La Cuineta, i denuncia “pressió” per part de la propietat. Fonts d’aquesta, però, asseguren que la propietària va comprar l’edifici -que consta d’uns baixos, on era el local, i un primer pis- per edificar la seva casa personal i argumenten que van esperar fins que el contracte de lloguer finalitzés, a principis d’estiu.

A més, afirmen que en comprar la propietat van oferir-se a traslladar el comerç a un altre negoci al mateix carrer, amb resposta negativa.Fa dos anys la Zhora va acudir al Sindicat del Poble Sec per buscar ajuda i intentar negociar amb la propietat però la propietària va decidir no renovar el contracte de lloguer, que finalitzava fa pocs mesos. “Amb la fi del contracte i la pressió no hem pogut suportar-ho i amb la família hem decidit entregar les claus”, explica la Zhora en declaracions als mitjans.Situació de l’edificiCoincidint amb les negociacions per intentar aconseguir la renovació del contracte i per tant la continuïtat de La Cuineta, un grup de persones va ocupar el primer pis de l’edifici ara fa uns mesos.Des del sindicat, no donen informació sobre els ocupants i es limiten a dir que ells “gestionen” aquest pis, que dediquen a “emergència social” per a famílies del barri. Segons la propietat, a dia d’avui hi ha en marxa un procés civil per a desallotjar els ocupants i un altre penal per coaccions i amenaces.Actualment als baixos -on hi havia La Cuineta- hi viuen persones amb l’autorització de la propietat. Segons el sindicat, però, aquestes persones són conflictives. “Ara mateix hi ha un grup de gent posat per part de la propietat, un espai buit de vida amb un grup de gent desvinculat del barri, i genera conflictes i malestar”, assenyala Pepa Molina, del sindicat.Denuncien “especulació”Des del Sindicat del barri i la xarxa d’iniciatives d’economia social Cooperasec, però, denuncien “l’especulació” amb la compra de finques perquè s’està fent “un procés d’expulsió del comerç i l’habitatge”. “Volem explicitar tot el suport a La Cuineta per seguir buscant alternatives i gaudir de l’alimentació que oferia”, apunta Xavi Latorre, portaveu de Cooperasec.En una línia similar, Pepa Molina afegeix: “La Cuineta està tancada però des del sindicat i el teixit del barri donarem empenta perquè torni a ser-hi”, conclou.