Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Conclou la instrucció per les càrregues de la Policia Nacional l’1-O a Barcelona i deixa a punt de judici 45 agents

ACN Barcelona – El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha conclòs la investigació de les actuacions de la Policia Nacional l’1 d’octubre del 2017 a la capital catalana contra […]

Agències 25/01/2023

ACN Barcelona – El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha conclòs la investigació de les actuacions de la Policia Nacional l’1 d’octubre del 2017 a la capital catalana contra el referèndum d’independència. Més de cinc anys després dels fets, ha deixat a punt per ser jutjats 45 policies nacionals, i arxiva les diligències per a 20 més, per les dures càrregues en diversos centres educatius de la ciutat, que van deixar desenes de ferits. Segons el magistrat instructor, els fets podrien constituir delictes de lesions, contra la integritat moral i fins i tot de tortures. La Policia Nacional va actuar aquell dia en 27 escoles o instituts de Barcelona, i en tots hi va haver denúncies, però no totes han prosperat.

En una llarga interlocutòria de 69 pàgines, el jutge desgrana un a un tots els centres on hi va haver incidents. En dos d’aquests centres no hi va haver incidents. El magistrat també descarta seguir el procediment contra ningú pel delicte de danys, a causa de les destrosses causades per la policia a les portes de les escoles per poder entrar i intervenir les urnes. Segons el magistrat, l’ordre judicial permetia forçar els panys i les portes per poder entrar. Això fa que la Generalitat quedi apartada com a acusació particular per aquests danys, com ja va passar fa mesos amb l’Ajuntament de Barcelona.

Finalment, el jutge tampoc deixa com a investigat cap ciutadà per delicte d’atemptat a l’autoritat o desobediència, i per tant també aparta l’acusació particular del Sindicat Professional de Policia.