Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

Colau demana modificar la llei catalana per poder revocar llicències de pisos turístics i comerços de souvenirs

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La cap de llista de BComú, Ada Colau, demana a la Generalitat i al Parlament un pacte per modificar la llei catalana que permeti als ajuntaments revocar llicències d’apartaments turístics en zones tensionades, així com també de comerços de souvenirs. La candidata dels comuns ho ha plantejat en una atenció a mitjans durant la qual ha emplaçat a ERC i al PSC a donar suport a la mesura al Parlament. Segons Colau és una “anomalia” que s’hagin aconseguit llicències “a perpetuïtat” per part de grans operadors que només paguen 200 euros per obtenir-la. BComú ha plantejat la modificació de la llei com a part d’un pla de xoc contra la massificació turística que també contempla l’oposició a l’ampliació de l’aeroport i limitar els creuers.

Segons ha constatat la cap de llista, amb la plena recuperació turística postpandèmia la ciutadania torna a percebre el risc de la massificació i cal fer un pla de xoc.

Publicitat

Per això, el pla incorpora dues reivindicacions ja conegudes dels comuns, com el ‘no’ a l’ampliació de l’aeroport i la limitació de creuers, però també la possibilitat de revocar llicències d’apartaments turístics i botigues de records, un punt que requereix modificar la llei catalana. Per a Colau, són tres mesures “de mínims”. 

Hi ha zones, ha dit, com per exemple Ciutat Vella on cal decréixer i revocar llicències perquè calen més pisos per als veïns i més comerç de proximitat. “Cal convèncer la Generalitat perquè els ajuntaments puguem revocar algunes de les llicències que avui operen de forma legal”, ha defensat. 

Segons han indicat Colau i la també candidata Janet Sanz,  majoritàriament els apartaments turístics de la ciutat estan en mans de mitjans o grans tenidors, que poden tenir 5, 10 o més pisos. La proposta de BComú planteja fer una anàlisi i poder revocar llicències en algunes zones, de forma “garantista i rigorosa” i segons criteris “d’impacte” a la vida als barris.

Més enllà del tipus de propietat, Colau ha deixat clar que el dret a l’habitatge, al descans i a una “bona convivència” en una finca són drets “fonamentals” que van per davant “de fer-se ric”.

A més a més, ha denunciat, en zones com la Sagrada Família o la Rambla el nombre de botigues de souvenirs ha arribat a un nivell “inassumible”. 

<strong>Crida a ERC i el PSC</strong>

Per tot plegat, ha instat ERC i el PSC a donar suport a la mesura per una modificació legislativa que atorgui aquesta opció als ajuntaments. “Tenim majoria per fer-ho possible”, ha dit. Segons ella, és una “bona notícia” que les dues formacions parlin ara de limitar el turisme però calen mesures “concretes”. 

A més, el fet que hi hagi un govern en solitari d’ERC a la Generalitat hauria de fer “més fàcil” plantejar-ho. De fet, Janet Sanz ha explicat que de moment el conseller Roger Torrent “no ha tancat la porta i ha dit que estaria d’acord a fer la modificació”. 

<strong>Ampliació de l’aeroport i creuers</strong>

Sobre l’ampliació de l’aeroport, Colau ha reiterat que Barcelona no pot assumir 20 milions més de turistes l’any i ha denunciat que això és el que passaria si s’ampliés, a banda “d’un desastre ecològic”. 

En relació als creuers, ha assegurat que el ritme de creixement del Port és “insostenible” i ha repetit la crida a limitar-ho perquè hi hagi un límit màxim de 200.000 creueristes al mes, és a dir, reduir a la meitat la presència de creuers que pot arribar a haver-hi a la ciutat en temporada alta. 

“Ens agrada que ens visitin, però el que no volem és ser una ciutat amb massificació turística ni que la seva economia depengui del turisme”, ha afirmat Colau, que ha tret pit d’haver apostat per una estratègia de diversificació de l’economia i haver aconseguit frenar el creixement de pisos turístics.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió