Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Cerdanyola del Vallès prova un sistema de reg per degoteig per a poder replantar arbres morts en època de sequera

|

- Publicitat -

ACN Cerdanyola del Vallès – L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha posat en marxa una prova pilot per a regar arbres amb un sistema de filtració d’aigua. Es tracta d’un dispositiu que té una bossa on s’hi acumula l’aigua i que rega poc a poc els arbres, optimitzant, així, l’aigua utilitzada. El consistori està fent la prova en una vintena d’arbres plantats recentment al passatge de l’Ajuntament, al centre del municipi. Si els resultats són positius, la previsió és estendre-ho a la resta de la ciutat on s’hi ha de replantar arbrat, un procediment que ara per ara s’ha alentit en el context de sequera actual, però que d’altra banda beneficia la ciutat en rebaixar la temperatura de la via pública en episodis de més calor.

El servei d’Espai Públic de l’Ajuntament ha estat l’encarregat de posar en pràctica la prova pilot, una experiència que en altres ciutats europees ja s’ha implantat com a mesura per a poder regar arbres en parcs, jardins i carrers. “El mecanisme consta d’unes bosses de PVC amb capacitat per a 50 litres d’aigua que fa un degoteig tradicional per emmagatzematge”, explica a l’ACN el regidor d’Espai Públic, Òscar Pons.

Publicitat

Les bosses s’omplen en pocs minuts i després alliberen l’aigua gota a gota durant hores, entrant de manera lenta a la terra, que la pot absorbir millor i afavorint l’arrelament de l’arbre. L’objectiu d’aquesta mesura és estudiar quina és la viabilitat d’implementar-ho no només en aquest curt carrer del centre, sinó arreu de la ciutat.

“La decisió s’ha pres per la necessitat imperiosa de replantar arbres en un context de sequera i canvi climàtic, i ens permet poder plantar-ne de nous i no endarrerir els projectes previstos”, explica Pons. El decret de sequera és molt estricte i limita al màxim les noves plantacions, però aquest sistema obre la porta a poder justificar positivament la regeneració de zones verdes.

“És molt important tenir arbrat a les ciutats, estem en un context de sequera i d’emergència climàtica i és una guerra que hem de vèncer, per això ha calgut afilar l’enginy per trobar solucions com aquesta, que sembla que funciona”, detalla el regidor. El contracte vigent de jardineria és l’encarregat d’explorar nous sistemes per mantenir el verd a la localitat, amb l’objectiu de fer-ho extensiu a tots els barris.

<strong>Nous arbres</strong>

El sistema ha de permetre, doncs, restituir els arbres que han mort i dels quals només en queda l’escocell. “La idea és replantar tots els troncs fins on permet la normativa”, apunta Pons, que assegura que el projecte passa per facilitar el retorn dels arbres perduts en tots els carrers.

En les darreres setmanes ja s’ha procedit a replantar-ne alguns d’acord amb la planificació feta ja fa temps i que estava pendent d’executar, i que ajuden a regular la temperatura dels carrers en èpoques de més calor. Així, s’ha dut a terme la reposició de ‘Pyrus’ en escocells buits al barri de Serraparera, en aquelles voreres que la seva amplada ho permet.

També s’ha dut a terme una plantació d’arbres a la plaça del carrer Francolí, una altra a la zona d’accés a l’ascensor d’Adam i Eva, i al davant del Casal de Joves s’ha procedit a plantar un ‘Ginkgo’.

Actualment, Cerdanyola del Vallès té un consum mitjà de 156 litres d’aigua per habitant i dia, per sota de la mitjana. Entre altres mesures per a reduir el consum, el consistori ha implantat reguladors als equipaments municipals per reduir el volum d’aigua consumida.

Pel que fa al reg, utilitzen aigua procedent de la depuradora situada a Sant Pau de Riu-sec, a Sabadell.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió