Edició 2153

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 17 de juny del 2024
Edició 2153

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 17 de juny del 2024

CCOO bloqueja les hores punta d’entrada i sortida de fruites i verdures a Mercabarna

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El sindicat CCOO ha col·lapsat aquest dilluns les hores punta d’entrada i sortida de fruites i verdures amb motiu de la vaga convocada per reclamar millores al conveni laboral. Si bé la majoria de parades han obert amb plena normalitat, Comissions Obreres ha bloquejat l’accés al recinte a primera hora coincidint amb l’arribada dels productors i també ha entorpit el trànsit intern al punt del migdia, quan els compradors volien retirar les comandes. El sindicat xifra el seguiment de l’aturada en un 90%, mentre els majoristes asseguren que ha estat del 5%. Els empresaris asseguren que no hi ha “absolutament cap problema” a l’hora de garantir l’abastiment de productes. CCOO preveu repetir la vaga i les manifestacions el proper dimecres.

Prop de 200 treballadors del sector de la fruita i la verdura han bloquejat els moments clau de l’activitat d’aquest dilluns a Mercabarna. Abans de les 7h, els manifestants s’han situat a les entrades del recinte per impedir la descàrrega de mercaderies per part dels productors, fet que ha provocat un col·lapse de trànsit a les vies de l’entorn, com la Ronda Litoral.

Publicitat

La mediació de la policia ha dispersat les protestes i els majoristes han pogut obrir les parades a les 9 h, com és habitual, amb pràctica normalitat. CCOO ha començat aleshores una manifestació que ha recorregut tot el mercat de la fruita i la verdura, amb una sorollosa protesta que ha transcorregut sense incidents.

L’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Mercabarna ha assegurat que el seguiment de l’aturada ha estat d’un 5% dels quasi 2000 treballadors del sector de la fruita i la verdura. El secretari de la patronal, Joan Carles Artés, ha garantit que “no hi ha perill” per adquirir els productes i ha lamentat que algun client hagi preferit no acudir al recinte degut a l’anunci de la vaga.

En canvi, CCOO ha xifrat el seguiment en un 90%, tot assegurant que les parades han obert però que ho han fet gairebé sense treballadors. “La vaga està sent àmpliament secundada a un 90% de les empreses majoritàries”, ha recalcat el responsable de negociació col·lectiva al sector de la Indústria a CCOO, Javier Rubio.

Xifres a banda, la protesta de Comissions Obreres ha tingut un segon punt àlgid aquest dilluns poc abans de les 12 h, coincidint amb l’arribada massiva de compradors per retirar les comandes. Els manifestants s’han situat estratègicament a diferents punts del carrer principal de Mercabarna per impedir l’accés als molls dels majoristes.

L’acció de CCOO ha provocat un col·lapse de trànsit i ha obligat els compradors a retirar les comandes a peu amb l’ús de carretons, mentre la Guàrdia Urbana filtrava l’accés de vehicles al recinte per intentar minimitzar el caos intern. Aquests talls s’han allargat fins poc després de la 13 h.

El bloqueig del trànsit ha estat generalment pacífic, si bé s’han viscut moments puntuals de tensió. És el cas d’un manifestant que ha resultat ferit lleu en ser atropellat per un vehicle que volia accedir al mercat de fruites i verdures, o el d’un comprador que circulava en motocicleta i ha caigut a terra quan demanava als manifestants que el deixessin passar.

<strong>Les condicions del conveni, clau de la protesta</strong>

La mobilització de CCOO s’ha focalitzat a Mercabarna, si bé també hi estaven convocats els treballadors de Mercavallès i del centre de distribució de Manresa, sense afectació. Amb les protestes, Comissions Obreres s’oposa al conveni provincial que UGT ha pactat amb la patronal, el qual considera “erroni”.

El portaveu sindical Javier Rubio apunta que el conveni per aquest 2022 preveu un increment salarial del 6% sense clàusula de revisió a finals d’any, “la qual permetria garantir que els treballadors no perdin poder adquisitiu si l’IPC interanual acaba sent superior al 6%”. En aquest sentit, CCOO defensa un conveni de tres anys amb increments variables i una clàusula que permeti revisar si s’ajusten o no a l’IPC.

“No es tracta de veure què sumes ara, sinó d’assegurar-nos una revisió al final del període”, recalca Rubio, que assegura que els treballadors de Mercabarna “han assumit fins ara un 6,8% de pèrdua de poder adquisitiu mentre les empreses ja han repercutit aquest increment de l’IPC a tota la seva activitat de cara als clients”.

Al mateix temps, CCOO critica que el conveni pactat per UGT inclou una ampliació dels períodes de prova, que passen d’un a dos mesos per als operaris i de dos a tres mesos en el cas dels tècnics administratius “per evitar l’aplicació de la reforma laboral”.

Els majoristes, però, s’oposen a cap negociació amb Comissions i recorden que UGT és el sindicat majoritari a Mercabarna, Mercavallès i el centre de distribució de Manresa. “Que quedi clar que la vaga d’aquest dilluns i de dimecres no és dels distribuïdors, sinó d’una part molt minoritària dels treballadors de les parades”, ha recalcat Joan Carles Artés, que sosté que el 6% d’increment pactat “és suficient”.

Artés qüestiona que CCOO repeteixi les protestes demà passat perquè considera que aquest dilluns el sindicat “ha tingut molt poca força”. Comissions, però, adverteix que dimecres repetirà exactament la mateixa mobilització.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió