Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Carla Simón: “Estar entre les cinc pel·lícules nominades és un premi, la victòria és haver arribat aquí”

ACN Reykjavík – A poques hores que se celebri la 35a edició dels Premis Europeus de Cinema a Reykjavík, la cineasta Carla Simón (Barcelona, 1986) manté la serenitat i prudència […]

Agències 10/12/2022

ACN Reykjavík – A poques hores que se celebri la 35a edició dels Premis Europeus de Cinema a Reykjavík, la cineasta Carla Simón (Barcelona, 1986) manté la serenitat i prudència que la caracteritzen. La seva segona pel·lícula, ‘Alcarràs’, és una de les candidates a millor pel·lícula europea de l’any i aspira també al guardó a millor guió juntament amb Arnau Vilaró. Són els dos premis que encara pot recollir aquesta nit, ja que el dels universitaris ja se li ha escapat en benefici d”EO’, de Jerzy Skolimowsk. “Estar entre les cinc nominades és un premi absolut. La victòria és haver arribat fins aquí”, assegura en declaracions a l’ACN des de la capital islandesa.

El film distingit amb l’Ós d’Or a Berlín continua així el seu circuit internacional immers, ara també, en la lluita per passar el primer tall dels Òscars. És la primera vegada que una pel·lícula rodada en català pot emportar-se el màxim guardó europeu. ‘Close’, de Lukas Dhont; ‘Corsage’, de Marie Kreutzer; ‘Holy spider’, d’Ali Abbasi; i ‘Triangle of sadness’, de Ruben Östlund, li disputaran aquesta nit la distinció.

‘Alcarràs’ també està nominada al millor guió, on Carla Simón i Arnau Vilaró s’enfronten amb Kenneth Branagh per ‘Belfast’; a més de les pel·lícules que també li disputen la categoria principal: ‘Close’, ‘Holy spider’ i ‘Triangle of sadness’.

En una entrevista amb l’Agència, Simón assegura que l’equip del film no té cap “pretensió” més enllà de celebrar haver arribat a la gala del cinema europeu. “Ja no sé què més podem demanar, ‘Alcarràs’ ens ho ha donat tot”, destaca.

En aquest sentit, es mostra convençuda que no guanyaran cap premi en un any “molt competitiu”, on van arribar a la gran pantalla “una gran quantitat de pel·lícules molt bones aturades per la pandèmia”. A aquesta circumstància s’hi suma, segons la cineasta, que els projectes que surten de la Berlinale són els “grans oblidats de la temporada de premis perquè queden molt enrere”. “Als Premis Europeus hi acostumen a arribar pel·lícules més recents. No venim amb cap intenció ni cap expectativa de guanyar sinó per celebrar que som aquí”, afegeix.

Simón arriba a Reykjavík directament des de Los Ángeles i Londres, on l’equip ha estat promocionant ‘Alcarràs’ entre els acadèmics per mantenir-se en la cursa per als Òscars. Amb tot, considera que la fita és molt difícil i creu que “passi el que passi” estaran tranquils perquè han fet “tot el que es podia fer”. “Hem arribat molt més lluny del que havíem d’arribar”, conclou.

<strong>Simón repeteix als Premis Europeus</strong>

Carla Simón no és el primer cop que arriba als Premis Europeus de Cinema. La seva primera pel·lícula, ‘Estiu 1993’, va estar nominada en la categoria d’European Discovery, un premi que s’entrega des del 2011 i reconeix la millor òpera prima europea de l’any. ‘Lady Macbeth’, de William Oldroyd, es va endur finalment l’estatueta. ‘10.000 km’, de Carlos Marqués-Marcet, o ‘La plaga’, de Neus Ballús, també han optat a aquest premi en altres edicions.