Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024
Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024

CaixaForum proposa una àmplia reflexió sobre el paisatge de la mà de 39 artistes contemporanis

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – CaixaForum Barcelona ha presentat aquest dimarts la seva nova exposició ‘Horitzó i límit. Visions del paisatge’, una mostra on diversos artistes contemporanis aborden la ficció, la percepció i la vivència del paisatge, així com l’impacte humà en la natura. La proposta – que es podrà visitar fins al 24 de setembre del 2024 – compta amb un total de 61 obres d’art de 39 autors internacionals que utilitzen formats com el vídeo, la fotografia, la pintura o la instal·lació. En aquest sentit, destaquen figures clau com Anne Imhof, Tacita Dean, Patricia Dauder, Ignasi Aballí, Dionís Escorsa, Andrea Galvani, Remy Zaugg, Oriol Vilanova, Danica Phelps o Hamish Fulton, entre d’altres. Nimfa Bisbe i Arola Valls són les comissàries de la mostra.

L’exposició pren com a punt de partida la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ‘la Caixa’, que inclou més d’un miler d’obres dels últims 45 anys. A l’entorn de la Col·lecció s’organitzen exposicions temàtiques que tracten els grans temes de l’actualitat. Aquesta vegada s’ha ampliat el focus amb obres procedents d’altres col·leccions i museus, i amb obres cedides per diferents artistes que han col·laborat especialment per enriquir aquest diàleg.

Publicitat

Juntament amb una breu introducció, ‘Horitzó i límit. Visions del paisatge’ s’articula en quatre grans apartats temàtics que indaguen en qüestions com la ficció del paisatge, la vivència del paisatge, la natura emmarcada i l’impacte humà en la natura. Segons Nimfa Bisbe, comissària de la mostra i directora de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació La Caixa, es tracta d’un recorregut a través de perspectives “molt diverses” que poden despertar “diferents emocions”.

En aquest sentit, detalla que el públic s’hi trobarà tot tipus de paisatges: “idíl·lics, inquietants, abstractes, realistes, ficticis, digitals o analògics”. “Ens interessava veure la pluralitat d’aproximacions”, detalla la cocomissària i investigadora Arola Valls, “no volíem definir una única línia de paisatge, sinó explorar-ho des d’una perspectiva més polièdrica”.

Valls també recorda que això ha estat possible gràcies a la gran quantitat de material del qual es disposava. “Ha estat un procés de recerca meravellós el qual ha permès triar un seguit d’obres. D’altres s’han descartat per condicionants com poden ser l’espai o els préstecs”, afegeix.

<strong>Tema d’actualitat</strong>

La natura i el paisatge és un gran tema de l’art contemporani des de fa molt de temps i, en l’actualitat, està més present que mai. Per Bisbe no és només per les amenaces del medi ambient o el canvi climàtic, sinó també per les “tècniques digitals”, que permeten una major “fabulació”. “Permeten crear grans ficcions en un món on aquestes imperen”, conclou. D’altra banda, recorda que l’exposició no pretén donar una visió “tràgica”, tot el contrari, ja que hi ha obres que “insinuen alternatives i viabilitats”.

“Convidem al visitant a gaudir d’aquestes visions de paisatge, obrint la porta a reflexionar en la nostra relació amb la natura”, explica Bisbe, “gaudir i contemplar, però també a ser actius”. En la mateixa línia s’expressa Valls, que creu que la mostra permet “interpel·lar” a l’espectador. “Per un costat podrà desxifrar les diverses capes de significat de les obres i, per l’altre, repensar aquest món en el que habitem”, subratlla.

<strong>Una mostra ampliada</strong>

La proposta arriba a CaixaForum Barcelona amb una ampliació del nombre d’obres respecte de la itinerància anterior, a CaixaForum Madrid. Ara s’hi han afegit 7 artistes amb 18 peces més, que permeten aprofundir en la mirada del paisatge dels nostres dies. Abans de CaixaForum Madrid, una mostra amb aquest mateix títol, però amb continguts lleugerament diferents, es va convertir en la proposta inaugural de CaixaForum València, i també en l’origen de les dues exposicions posteriors.

D’altra banda, l’exposició barcelonina comptarà amb diferents activitats com una conferència a càrrec de Perejaume que, sota el títol ‘Camp’, que tindrà lloc el proper 6 de juny, mentre que també sumarà el cicle de cinema ‘Paisatges de l’esperit’, comissariat per José Luis Guerin amb l’objectiu d’oferir uns títols significatius a la història del cinema que convidin a pensar en els discursos que bateguen dins del paisatge filmat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió