Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Brussel·les vol poder vetar la compra d’empreses europees per part de companyies xines que reben grans ajudes de Pequín

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea vol poder vetar la compra d’empreses europees per part de companyies estrangeres que hagin rebut ajudes dels seus governs. En un projecte de regulació que mira […]

Avatar
Agències 05/05/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea vol poder vetar la compra d’empreses europees per part de companyies estrangeres que hagin rebut ajudes dels seus governs. En un projecte de regulació que mira especialment a la Xina, l’executiu europeu proposa investigar des de Brussel·les operacions d’empreses estrangeres a la Unió Europea per determinar si han rebut grans ajudes dels seus governs i, així, poder vetar-les si conclou que “danyen la competència”. Concretament, l’executiu comunitari vol investigar les operacions en què la contribució financera de l’empresa estrangera és d’almenys 50 milions i les que afecten companyies europees amb una facturació de 500 milions d’euros o més.

La proposta de la Comissió Europea planteja una eina perquè les empreses estrangeres hagin de notificar les operacions de compra, així com també les ofertes de contractació pública en què el valor de la contractació sigui de 250 milions d’euros o superior. D’altra banda, l’executiu comunitari proposa una eina per investigar “totes les altres situacions”, és a dir, operacions de compra i processos de contractació pública per sota de les xifres anteriors. En aquests casos, la Comissió Europea proposa poder actuar d’ofici i exigir notificacions a les empreses si “sospita” que darrere de les empreses hi ha grans ajudes dels governs. En la presentació de la proposta, l’eurocomissària de Competència, Margrethe Vestager, ha assegurat que la mesura busca la “igualtat” en el mercat interior. “Quan obres casa teva a visitants esperes que la tractin com ho faries tu mateixa”, ha dit Vestager, que ha subratllat que les empreses estrangeres que operen al bloc comunitari han de “respectar les normes” europees.