Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Brussel·les replica a AstraZeneca que no pot donar “prioritat” al Regne Unit en l’entrega de vacunes

ACN Brussel·les.-Brussel·les ha replicat a AstraZeneca que no pot donar “prioritat” al Regne Unit en l’entrega de vacunes. “El contracte que vam signar no inclou cap clàusula que doni prioritat […]

Avatar
Agències 27/01/2021

ACN Brussel·les.-Brussel·les ha replicat a AstraZeneca que no pot donar “prioritat” al Regne Unit en l’entrega de vacunes. “El contracte que vam signar no inclou cap clàusula que doni prioritat al Regne Unit”, ha assegurat aquest dimecres l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides. Des de la Comissió Europea insisteixen que l’acord preveia l’abastiment amb dues plantes de producció britàniques, una belga i una alemanya i, per això, reclamen l’accés a les vacunes produïdes al Regne Unit. A més, Kyriakides ha defensat en una roda de premsa que la farmacèutica té “l’obligació moral i contractual” de complir amb els compromisos.

“Això és una pandèmia, cada dia mor gent”, ha dit Kyriakides. Preguntat en una entrevista aquest matí a diversos mitjans europeus per la possibilitat d’exportar a Europa vacunes produïdes al Regne Unit, el conseller delegat d’AstraZeneca, Pascal Soriot, ha assegurat que tenen un compromís previ amb el govern britànic, que es va implicar abans amb la recerca d’Oxford. “Tan bon punt hi hagi un nombre suficient de vacunacions al Regne Unit, podrem utilitzar el centre de producció per ajudar a Europa també”, apunta.D’altra banda, Soriot ha recordat que en el contracte només es van comprometre “a fer tot el possible” per subministrar al mateix ritme que al Regne Unit. AstraZeneca no va voler tancar un “acord contractual” al respecte perquè eren conscients que la UE anava “tres mesos per darrere” dels britànics, diu Soriot en l’entrevista. Kyriakides ha replicat a Soriot que la “clàusula del màxim esforç” només aplicava per a la investigació de la vacuna i no per a la producció i entrega. “Hi havia compromisos d’escalar la producció”, ha remarcat la xipriota. Per ara, el contracte continua sent confidencial, si bé des de la CE asseguren que ja han demanat permís a la companyia per fer públiques les parts en disputa.