Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Brussel·les preveu mobilitzar 45.000 milions d’euros per ‘start-ups’ a través de la nova Agenda Europea d’Innovació

ACN Brussel·les – La Comissió Europea ha adoptat la nova Agenda Europea d’Innovació per impulsar l’ecosistema de ‘start-ups’ a la Unió Europea amb la qual preveu mobilitzar 45.000 milions d’euros […]

Agències 05/07/2022

ACN Brussel·les – La Comissió Europea ha adoptat la nova Agenda Europea d’Innovació per impulsar l’ecosistema de ‘start-ups’ a la Unió Europea amb la qual preveu mobilitzar 45.000 milions d’euros de capital públic i privat fins al 2025, tal com ha presentat aquest dimarts la comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel. El nou pla de l’executiu europeu implica expandir el Fons Europeu d’Innovació per atraure més inversors privats i institucionals. La nova estratègia potenciarà la creació d”innovation valleys’ regionals interconnectats entre els estats membres, l’atracció del talent i la creació de nous indicadors europeus a través d’estadístiques i definicions comunes.

A més, potenciaran la creació de ‘sandboxes’ -espais virtuals d’experimentació- a través dels quals els reguladors europeus rebran les demandes de les companyies en matèria de fiscalitat i burocràcia. En total, la nova estratègia compta amb 25 accions agrupades en cinc pilars: finançament per créixer, facilitar la innovació mitjançant l’experimentació contractació pública, accelerar i reforçar la innovació als ecosistemes europeus d’innovació en tota la UE, fomentar, atraure i retenir el talent i millorar les eines legislatives.

Dintre de les noves mesures, la Comissió busca augmentar el suport cap a les dones del sector tecnològic a través de programes de finançament especialitzats (EIT Women2Invest Programme), programes de talent i la creació d’un índex de diversitat durant la primera meitat del pròxim any.

“La nova Agenda Europea de la Innovació permetrà que ‘start-ups’ i empreses es converteixin en líders mundials de la innovació”, ha assegurat Gabriel durant la presentació. “Volem que l’impuls que es va generar el 2021 es consolidi i es tradueixi en finançament, ocupació i unicorns”, ha afegit la comissària.

L’any passat, la UE va fundar el Consell Europeu d’Innovació (EIC) amb un pressupost de 10.000 milions d’euros per donar suport a la innovació des de la fase de creació i investigació fins a la de finançament, l’ampliació de les empreses o la transferència de coneixements.