Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Borrell avisa que “no és moment de defallir” en l’ajuda a Ucraïna perquè la contraofensiva té “més èxit de l’esperat”

|

- Publicitat -

ACN Estrasburg – L’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha advertit aquest dimarts que “no és moment de defallir” en el suport a Ucraïna perquè la contraofensiva del seu exèrcit està tenint “més èxit de l’esperat”. “Això demostra que l’estratègia que hem seguit des del principi és la bona i que cal seguir aplicant-la”, ha dit Borrell en una sessió de preguntes a l’alt representant al ple de l’Eurocambra. “Qui podria haver pensat al principi de la guerra que l’exèrcit rus estaria a la defensiva i retrocedint?”, ha afegit Borrell, que ha subratllat que cal seguir donant suport militar a Ucraïna. “Les guerres es guanyen amb armes”, ha defensat.

En resposta a les preguntes dels eurodiputats, Borrell ha advertit que cal mantenir el suport a Ucraïna “fins que s’arribi a una situació que permeti resoldre el conflicte amb respecte a la integritat territorial i la sobirania d’Ucraïna”.

Publicitat

A més, l’alt representant ha dit que les sancions europees tindran “conseqüències molt greus en la capacitat militar russa” perquè part del seu equipament militar està fet a Occident o té components de marques europees. “Rússia té una dependència tecnològica del 45% de la tecnologia europea”, ha assenyalat.

Sobre les possibles futures negociacions de pau, Borrell ha confiat que puguin ser “com abans millor”, però “no de qualsevol manera”. “Les negociacions de pau en una guerra no es produeixen ni per casualitat ni per un miracle. Es produeixen quan les circumstàncies ho permeten i hi ha voluntat per part de l’agressor”, ha remarcat.

<strong>L’efecte de les sancions</strong>

Segons fonts de la Comissió Europea, les sancions europees contra el Kremlin han provocat una caiguda de l’11% del PIB de Rússia i que la inflació augmenti un 22% el 2022. La producció automobilística a Rússia s’ha desplomat un 97% respecte l’any passat i el govern de Putin es veu obligat a importar productes que no fabrica.

Concretament, quant a tecnologies avançades, depèn en un 45% d’Europa i un 21% dels Estats Units. Per contra, només un 11% arriben de la Xina. Quasi dos terços dels avions civils russos es fabriquen a l’estranger (700 de les 1.100 aeronaus) i no poden funcionar perquè Rússia no té recanvis. En total, més de 1.000 empreses que representen a l’entorn del 40% del PIB rus estan reduint les operacions al país, del qual depenen 5 milions de llocs de feina.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió