Edició 2130

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024
Edició 2130

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024

Borràs: “Si ERC no està complint els compromisos, per què la pregunta no és si Esquerra no surt del Govern?”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La presidenta de Junts, Laura Borràs, constata que hi ha “una erosió” de la confiança amb els socis de Govern, però no aclareix si Junts farà el pas i trencarà amb l’executiu de Pere Aragonès: “Si ERC no està complint els compromisos, per què la pregunta no és si Esquerra no surt del Govern?”, es pregunta en una entrevista a l’ACN. Borràs ha exigit a Aragonès “lideratge, generositat i responsabilitat” i li ha lamentat que intenti “imposar” la seva estratègia: “Això no prestigia les institucions”. La presidenta de Junts també ha recriminat al cap de Govern que no enviés la proposta per un acord de claredat fins “hores abans” del debat de política general de dimarts al Parlament.

“És evident que nosaltres no hem traslladat la nostra resposta”, ha afirmat. Així, Borràs ha confirmat que el seu partit no va avisar Aragonès que li demanaran una qüestió de confiança si no dona “garanties i concrecions” sobre tres punts de l’acord de govern: la direcció estratègica de l’independentisme, la coordinació a Madrid i la taula de diàleg. “Esperem que els partits seriosos compleixin els acords que signen”, ha reblat Borràs.

Publicitat

“Esperem que els partits seriosos compleixin els acords que signen”, ha reblat Borràs, afegint sobre Aragonès: “Ha accedit a la presidència perquè té unes confiances i uns vots, ha de retre comptes”.

<strong>Critica l’acord de claredat</strong>

La presidenta de Junts ha qüestionat l’acord de claredat del Canadà perquè va “desmobilitzar” i “desincentivar l’opció de la independència” del Quebec. A més, considera que el context polític no és el mateix: “No es poden proposar vies canadenques amb un estat demòfob com l’espanyol”.

Borràs ha alertat que la via d’un referèndum pactat, que contempla l’acord de govern, és “una via que no dona fruits”: “Fins ara s’ha demostrat que és un cul-de-sac”. Per això, la presidenta de Junts planteja “treballar en altres vies” per “culminar la independència” per “mitjans cívics, pacífics i democràtics”. “No podem estar instal·lats en la paràlisi”, ha afirmat.

<strong>Estructures d’estat</strong>

Junts ha presentat aquest dimecres una proposta de resolució on demana que els departaments dels seus consellers treballin per reduir la “dependència” de l’estat espanyol. “Aquestes accions haurien de ser possibles a totes les conselleries”, ha defensat Borràs, instant ERC a tenir un “compromís real” amb la independència.

Preguntada pel temps que es necessitaria perquè Catalunya estigués preparada per a una “desconnexió” amb l’Estat, Borràs ha assegurat que hi ha “coses que es poden fer en poc temps”, però no ha concretat terminis: “El temps és relatiu”.

<strong>Causa judicial</strong>

Sobre la causa judicial per un presumpte delicte de prevaricació i falsedat documental durant la seva direcció de l’Institut de les Lletres Catalanes, Borràs ha reiterat que no ha comès “cap delicte” i que basarà la seva defensa en la seva “innocència, fermesa, convicció i amb dades i proves” que la seva gestió de l’ILC no té “res de delictiva”. Així, ha reiterat que la seva causa té un component de “persecució política”, però no ha aclarit si reconeix o no l’autoria dels correus electrònics que parlen sobre fraccionament de contractes.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió