Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Aragonès pressiona el govern espanyol perquè permeti als ajuntaments utilitzar el superàvit per gestionar la crisi

ACN Barcelona.-El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha exigit aquest dissabte al govern espanyol que passi “de les paraules als fets” i que permeti als ajuntaments disposar del superàvit municipal […]

Avatar
Agències 13/06/2020

ACN Barcelona.-El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha exigit aquest dissabte al govern espanyol que passi “de les paraules als fets” i que permeti als ajuntaments disposar del superàvit municipal per gestionar la crisi de la covid-19. En un acte municipalista, Aragonès ha dit que és “indigne” que l’Estat mantingui la restricció d’acord amb la regla de despesa. El republicà ha argumentat que són necessaris “tots els recursos” per abordar la reconstrucció i posar Catalunya “dempeus”. “Ho necessitem amb urgència”, ha afegit. Aragonès ha apuntat que cal “passar a l’acció” i que no es repeteixin els “errors” comesos en la gestió de la crisi de 2008. Ha destacat que cal apostar pels valors republicans i situar l’economia al servei de les persones.

El també vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda ha dit que l’executiu català treballarà perquè la recuperació econòmica pugui comptar amb els màxims recursos. S’ha preguntat quin sentit té que els ajuntaments tinguin milers de milions d’euros en comptes bancaris “sense utilitzar”. Ha defensat que el superàvit municipal s’ha de poder destinar a aquelles empreses locals que “no tenen liquiditat”, als bancs d’aliments que han vist “incrementada la demanda” o als veïns que tenien feines temporals i que ara estan forçats a accedir als serveis socials. Aragonès ha argumentat que la reconstrucció després de la pandèmia es farà “a la manera d’ERC”: posant la ciutadania i els seus drets “per davant” i pensant en el futur. El líder republicà ha defensat que el “millor futur” no és “cap altre” que la independència per tal de poder gestionar directament tots els recursos i defensar-se davant d’Europa i el món. En el primer aniversari de la constitució dels ajuntaments després de les darreres eleccions municipals, Aragonès ha dit que els batlles d’ERC estaran “dempeus” per construir una “sortida diferent” a la crisi de la covid-19. Ha assegurat que treballaran “plegats” en la tasca de recuperació, reactivació i reducció de les desigualtats. El coordinador nacional d’ERC ha dit que s’ha d’aprofitar “el moment de canvi” després de la pandèmia per construir un “país per a tothom”. Ha defensat que el nou país haurà de tenir tres eixos bàsics. El primer, que l’economia sigui “per la vida” amb la salut, les cures, l’alimentació i la recerca com a base. El segon, que es produeixi una digitalització “massiva” de les empreses, llars i serveis públics i que es garanteixi sempre el dret a la connectivitat. I finalment, que se generi una producció industrial distribuïda pel país verda i de proximitat. Això sí, ha reivindicat afrontar la transició ecològica. Finalment, Aragonès ha apel·lat a fer un país “més lliure” i “alliberat” i ha parlat de regularitzar a les persones sense papers. En concret, ha demanat solucionar la problemàtica de 150.000 catalans que viuen en una situació irregular i que deixin de ser invisibles” per les administracions.