Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Aragonès garanteix acció coordinada a Madrid en els temes consensuats al Govern i Junts apel·la a la “generositat”

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha garantit acció coordinada a Madrid entre ERC i Junts, en els temes consensuats al Govern. Així ho ha afirmat […]

Agències 05/10/2022

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha garantit acció coordinada a Madrid entre ERC i Junts, en els temes consensuats al Govern. Així ho ha afirmat durant la sessió de control d’aquest dimecres al ple del Parlament, en la resposta al president del grup de Junts, Albert Batet, que ha apel·lat a la “generositat i responsabilitat”. Al seu torn, Aragonès ha exigit “màxima lleialtat” a Junts, en cas que les seves bases decideixin la continuïtat del partit a l’executiu: “Un acord no serviria de res si en pocs dies tornem a la mateixa situació”, ha subratllat el president. Aragonès ha reiterat que veu “marge per arribar a acords” en els tres punts que exigeix Junts per complir el pacte d’investidura.

Batet ha avisat al ple que no faria cap pregunta al president, durant la sessió de control, i que faria una “apel·lació a la responsabilitat i la generositat” que pertoca als representants públics. El president parlamentari de Junts ha reiterat les peticions del seu partit: reunir la direcció estratègica de l’independentisme en les properes setmanes; la coordinació d’ERC i Junts a Madrid per consensuar l’acció del Govern; i que la taula de diàleg tingui representants “compartits” del Govern i dels grups parlamentaris.

A la resposta, Aragonès ha volgut “ser clar”: “Vull que el Govern continuï”, ha asseverat. El president ha reiterat que hi ha “marge per arribar a acords” en els tres àmbits que ha apuntat Batet, i ha insistit que pot “comptar” amb la “coordinació” en la defensa de les “propostes consensuades” pel Govern al Congrés i al Senat.

Ara bé, Aragonès ha afegit que un hipotètic “acord” no serviria “de res” si en 15 dies la situació torna a ser la mateixa, entre ERC i Junts. En aquest sentit, el president ha reclamat una “posició clara” a JxCat, i ha expressat “respecte” pel seu procés intern.

El cap de l’executiu ha afegit que Catalunya necessita un Govern “estable” i dedicat al 100% a la ciutadania. Aragonès ha apuntat que, si Junts decideix seguir a l’executiu, tant els seus consellers i consellers, com també el partit han de tenir “co-responsabilitat”, “respecte mutu” i “màxima lleialtat”. “Si aquesta és la predisposició, comptin amb mi”, ha conclòs.

<strong>Cid demana a Aragonès que lideri</strong>

De la seva banda, el portaveu d’En Comú Podem, David Cid, ha demanat a Aragonès que lideri la situació, després d’acusar-lo d’aparèixer com un “espectador” a la crisi de l’executiu.

El portaveu dels comuns li ha preguntat quin pla té per evitar ser el president d’un Govern que “només va de crisi en crisi”, i quines “garanties” pot donar que, passi el que passi amb la consulta de Junts, l’executiu no estarà “ofegat” en una crisi “permanent”.

A la rèplica, Aragonès ha subratllat el seu “compromís” per treballar perquè els objectius del Govern continuïn “endavant” amb la “màxima fortalesa i cohesió”. El president ha remarcat que ni ell ni l’executiu estan “esperant” sinó “actuant”: “No hi ha ningú aturat”, ha conclòs.

<strong>Illa insisteix en la taula de partits</strong>

Finalment, el cap de l’oposició i líder del PSC-Units, Salvador Illa, ha tornat a reclamar a Aragonès que convoqui la taula de partits catalans. A la rèplica, Aragonès li ha demanat de nou que, en tot cas, faci alguna proposta per resoldre el conflicte polític.