Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

Aragonès defensa que el Govern es relacioni amb Israel i tots els pobles del món al marge de la seva “política interna”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que el Govern es relacioni amb Israel i tots els pobles i estats del món, “independentment” de la seva “política interna”. En una breu compareixença davant la premsa al Palau de la Generalitat aquest divendres, després de reunir-se amb el president del Consell Executiu de Còrsega, Gilles Simeoni, Aragonès ha subratllat la voluntat del Govern de consolidar els màxims lligams internacionals “amb tothom”. El Parlament va reconèixer, al juny, que el sistema que aplica Israel als “Territoris Ocupats” equival al crim d’apartheid. Al seu torn, la consellera d’Exteriors, Victòria Alsina, ha constatat “l’interès” d’Israel per Catalunya i ha identificat “oportunitats” per col·laborar.

Aragonès ha defensat d’aquesta manera els contactes d’Alsina amb Israel, on està de viatge oficial aquesta setmana. La titular d’Acció Exterior es reuneix amb membres del govern i alcaldies israelians. Alsina també va viatjar dimarts a Palestina. La consellera va apuntar que les polítiques de cooperació vinculades a la pau a Palestina que es promouen “des de fa anys” a Catalunya són un “referent” en l’àmbit internacional.

Publicitat

Alsina ho va dir des de Ramallah, a Cisjordània, on es va reunir amb representants d’organitzacions que tenen el suport del Govern com l’ONG catalana Hèlia, que desenvolupa un projecte per millorar les condicions de vida de les dones palestines exposades a violències masclistes, o Women’s Studies Centre (WSC), que treballa per protegir i defensar els drets de les dones.

<strong>El Parlament vincula Israel amb l’apartheid</strong>

El Parlament va reconèixer al juny que el sistema que aplica Israel als “Territoris Ocupats” és contrari al dret internacional i equival al crim d’apartheid. Així ho recull el primer punt d’una proposta de resolució que van presentar els grups parlamentaris d’ERC, la CUP i ECP a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació (CAETC) i que es va aprovar amb el vot a favor del PSC-Units, el vot en contra de JxCat i les abstencions de Vox i Cs.

El text també condemna la vulneració de drets humans i totes les pràctiques equivalents a l’apartheid contra la població palestina, punt que ha obtingut el vot a favor dels grups que presenten la proposta, PSC i Junts, i l’abstenció de Vox i Cs.

Dies després, Alsina (de Junts) va acusar els grups del Parlament que van aprovar la resolució sobre Palestina de “banalitzar” el terme “apartheid”. “Creiem que s’allunyava de les bones relacions que el Govern de Catalunya té amb Israel”, va afegir en una entrevista a l’ACN, una setmana després. El mateix dia de la resolució al Parlament, la consellera d’Acció Exterior va parlar per telèfon amb l’ambaixadora israeliana, una conversa on va evitar mencionar el ‘Catalangate’.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió