Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Aragonès carrega contra la filtració del pla de Tremosa per reobrir sectors econòmics: “Només genera confusió”

ACN Barcelona.-El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha carregat aquest dimecres a la tarda contra la filtració del pla del departament d’Empresa dirigit per Ramon Tremosa, que preveu […]

Agències 11/11/2020

ACN Barcelona.-El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha carregat aquest dimecres a la tarda contra la filtració del pla del departament d’Empresa dirigit per Ramon Tremosa, que preveu diversos escenaris per reobrir paulatinament sectors econòmics com la restauració o l’estètica. “Obrir debats a través dels mitjans sobre què farà o deixarà de fer el Govern només genera confusió”, ha assegurat Aragonès en una piulada, on ha dit que si bé la intenció del govern és “aixecar les restriccions quan sigui possible” no es prendran “decisions precipitadament”. Aragonès ha remarcat que les decisions es prendran “sempre seguint criteris sanitaris” i “escoltant els experts i entenent quina és la millor solució per l’interès general”.

La piulada d’Aragonès arriba després que aquesta tarda s’hagi conegut el contingut d’un pla elaborat pel departament d’Empresa –i que es va enviar a Salut la setmana passada- que preveu cinc nivells de desescalada amb la reobertura progressiva dels diversos sectors econòmics. El document amb el pla, avançat per ‘El Nacional’ i al qual ha pogut accedir l’ACN, preveu l’obertura al 50% de les terrasses per fer dinars en la fase immediatament posterior al tancament actual, anomenada fase 3b. Fonts del departament de Tremosa apuntaven que la seva intenció seria que aquesta fase 3b, que també inclouria la reobertura de l’estètica amb cita prèvia o dels centres comercials amb reducció de l’aforament al 30%, es pogués aprovar aquesta setmana. La publicació d’aquest pla, però, ha generat una reacció d’Aragonès. “El Govern comunica les decisions adoptades després de consensuar-les en el sí del consell executiu i havent-ne avaluat l’impacte sanitari, econòmic i social”, ha dit Aragonès. El vicepresident també ha dit que l’executiu vol que les decisions que impacten sobre sectors concrets “s’acompanyin d’ajuts per pal·liar-ne els efectes”, tot i que ha admès que “l’infrafinançament crònic” de Catalunya “és una limitació evident i sagnant per poder fer que els ajuts tinguin la dotació justa”. Aragonès ha tornat a lamentar l’episodi dels ajuts als autònoms i ha demanat disculpes. “Les ajudes tenien l’objectiu de ser àgils i útils, però no van funcionar com esperàvem. Estem ja treballant per presentar-ne de noves, més àmplies, de forma immediata”, ha reiterat. El vicepresident també ha recordat que va demanar al president espanyol, Pedro Sánchez, una “moratòria immediata dels impostos pels sectors afectats”, així com la rebaixa de les quotes d’autònoms i un pla de xoc econòmic i social urgent. “Encara no tenim resposta: mostra de la falta de consideració pels afectats”, ha dit. Així mateix, Aragonès ha exigit a comuns i PSC que “aparquin les acusacions electoralistes i forcin al seu govern a donar solucions als sectors més afectats per l’aturada”. Pel vicepresident, “Regne Unit, Alemanya, França o Itàlia estan prenent decisions pràcticament calcades a les del Govern”. “No és un caprici prendre decisions impopulars i amb tanta afectació per la ciutadania. Es prenen per sentit de la responsabilitat i amb l’únic objectiu de salvar vides”, ha conclòs.