Edició 2120

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de maig del 2024
Edició 2120

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de maig del 2024

Antifrau bat el 2023 el seu rècord de denúncies rebudes, expedients resolts i mesures adoptades

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va superar el 2023 el seu rècord en expedients resolts, nombre de denúncies, mesures adoptades arran d’investigacions i participants en les activitats de formació. Així, durant el 2023, va rebre 827 denúncies, xifra que suposa un augment respecte de la mitjana de denúncies rebudes en el període 2010-2022 (232) d’un 256% i un 49% més que el 2022. L’augment s’explica en part perquè el 2023 l’OAC va esdevenir el canal extern de denúncies d’administracions públiques i moltes empreses privades. Del total de denúncies, s’ha dut a terme l’avaluació prèvia de versemblança de 779 expedients, un 57% més que un any abans i un 231% més que la mitjana del període 2011-2022.

Finalitzada la fase de versemblança dels 779 expedients, en un 11% dels casos s’han iniciat actuacions d’investigació, mentre que s’ha instat l’arxivament del 42%, tot i que en el 48% dels casos arxivats s’han identificat irregularitats de naturalesa no corruptiva que han estat comunicades a les entitats concernides per tal que siguin revisades i/o reparades. El 47% de les denúncies han estat remeses als òrgans o institucions competents o no han resultat admeses.

Publicitat

Dos terços de les denúncies són anònimes, 160 procedien de particulars, 41 de polítics, 31 de treballadors públics i 13 de sindicats, entre altres. Pel que fa a les entitats o institucions afectades per les denúncies, la majoria són del món local i privat. En concret, un 35,6%, 294, eren ajuntaments; un 31,6%, 261, eren empreses o entitats privades; 198, un 24%, eren contra la Generalitat; 16 eren universitats, nou eren consells comarcals i sis eren diputacions.

Durant l’any passat es van cloure 90 investigacions i set més van ser interrompudes en constatar-se que hi havia procediments judicials oberts pels mateixos fets. A finals del 2022 hi havia 295 investigacions en curs, durant el 2023 se’n van obrir 73 i a finals d’any en quedaven obertes 279.<strong> </strong>Des del punt de vista del nombre d’actuacions resoltes, l’any 2023 ha estat el més productiu d’ençà que funciona aquesta Oficina: s’ha acreditat un increment del 91% respecte de la mitjana d’actuacions closes en el període 2010-2022.  

De les 90 investigacions closes, 26 van ser arxivades. La resta es van convertir en informes raonats, comunicacions a l’autoritat competent o a la fiscalia i recomanacions. Les actuacions d’investigació closes durant l’any 2023 han estat vinculades principalment amb casos concrets d’irregularitats en matèria de contractació pública, seguit de qüestions referides a funció pública, assumptes relacionats amb el conflicte d’interès i incompatibilitats, assumptes relacionats amb urbanisme i, finalment, expedients relacionats amb subvencions i també transparència i bon govern.

Durant aquest exercici, s’ha resolt emetre 27 informes raonats, 22 dels quals s’han adreçat a entitats locals i entitats vinculades i 5 a la Generalitat de Catalunya. El 29% de les actuacions d’investigació clouen amb un informe raonat. L’Oficina Antifrau ha adreçat recomanacions a 4 institucions i s’han realitzat 33 comunicacions a les autoritats competents per tal que iniciïn els procediments que corresponguin.

Durant l’any 2023, s’ha tingut coneixement de 65 mesures adoptades per les entitats afectades i autoritats competents arran de les actuacions d’investigació, davant les 63 de l’any anterior. Es tracta de l’any en el qual s’han adoptat més mesures derivades de les actuacions de l’Oficina Antifrau. La majoria de mesures van ser correctores o reparadores, seguides de preventives, revisores, disciplinàries i penals.

<strong>Protecció d’alertadors, al·legacions a normes i registre de consultes</strong>

A més, durant el 2023 es van rebre 28 peticions de protecció de persones alertadores, les primeres des que es va aprovar la llei el març de l’any passat, i s’han incoat 23 expedients de protecció de persones denunciants.

Per altra banda, en el decurs de l’any 2023, l’Oficina Antifrau ha formulat un total de 13 al·legacions amb relació a projectes normatius. També ha rebut, tramitat i resolt un total de 37 sol·licituds d’accés a la informació pública. En 32 de les sol·licituds, la informació demanada era relativa a l’estat d’un procediment d’investigació de l’Oficina o se sol·licitaven documents relacionats amb actuacions d’investigació concretes; dues eren sobre l’organització, pressupost i funcionament de l’Oficina Antifrau; una sobre procediments de protecció de persones denunciants, i dues eren sol·licituds imprecises. Del total de sol·licituds, 18 es van estimar parcialment i 14 totalment.

L’Oficina ha posat a disposició dels ens obligats un formulari per facilitar les comunicacions al Registre de responsables del sistema intern d’informació, que ha rebut 1.368 registres del sector privat i 146 registres del sector públic. Per facilitar-ne la implantació, l’Oficina Antifrau ha posat en marxa un servei de consultes, amb més de 300 peticions rebudes i ateses.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió