Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Alforja s’abasteix amb tres camions cisterna al dia a causa de la manca d’aigua potable al municipi

ACN Alforja – L’Ajuntament d’Alforja transporta de dilluns a divendres tres camions cisterna amb aigua potable per abastir el municipi des del mes de juliol passat. Les cisternes aporten 95 […]

Agències 10/03/2023

ACN Alforja – L’Ajuntament d’Alforja transporta de dilluns a divendres tres camions cisterna amb aigua potable per abastir el municipi des del mes de juliol passat. Les cisternes aporten 95 metres cúbics d’aigua a la zona del nucli antic. Alforja capta 100 metres cúbics diaris d’aigua d’aqüífers, però el consum puja fins als 135, mentre que el cap de setmana s’incrementa. L’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia, ha assegurat a l’ACN que es troben en una situació “molt complicada”. A més, les aigües subterrànies de la població tenen nitrats. Per això, la setmana vinent el consistori adjudicarà la construcció d’una planta desnitrificadora. S’instal·larà al costat d’un dels dipòsits municipals d’aigua i calculen que en dos mesos podria estar en marxa.

El cost del subministrament d’aigua a través de camions cisterna l’assumeix inicialment l’Ajuntament, però l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) garanteix el pagament a posteriori de fins a un 80% d’aquest cost. El 20% restant és a càrrec del municipi.

<strong>Connexió al CAT</strong>

Paral·lelament, l’Ajuntament està redactant un projecte amb les Borges del Camp i Riudecols per connectar aquests tres municipis a la xarxa del Consosrci d’Aigües de Tarragona (CAT). Garcia ha remarcat que la “solució” és justament utilitzar l’aigua del minitransvassament. De moment han demanat una subvenció a l’ACA per tirar-ho endavant ja que la inversió és de més de 6.500.000 d’euros. Si rebessin aquest ajut, l’ACA assumiria 4.000.000 i la resta els ajuntaments.

D’altra banda, durant el darrer ple, l’Ajuntament d’Alforja va aprovar per unanimitat una nova ordenança relativa a l’ús de l’aigua que, entre altres, preveu que les noves construccions hauran de comptar amb sistemes de recollida d’aigua de pluja i reaprofitament de les aigües grises i amb sistemes de recirculació per a les noves piscines.