Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

Albiach vol que Catalunya lideri la reforma del finançament autonòmic perquè no l’imposi “ningú de Madrid”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La candidata de Comuns Sumar a presidenta de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha demanat que la Generalitat “recuperi el lideratge” de la reforma del sistema de finançament perquè “altres territoris de l’Estat han anat agafant el lideratge de Catalunya mentre el Govern ha fet deixadesa de funcions”. En una conferència aquest dimecres al Barcelona Tribuna, ha defensat teixir aliances entre partits catalanistes per fer una proposta pròpia al govern espanyol: “Ningú millor que nosaltres sap què és el que Catalunya necessita, no ha de venir ningú de Madrid”.

La proposta dels comuns passa per una hisenda pròpia i un nou sistema que respecti la solidaritat però també l’ordinalitat, però Albiach ha subratllat que cal “una proposta de país, no de partit”, per la qual cosa s’obren a negociar el que ells plantegen. El seu objectiu és “acabar amb l’infrafinançament dels serveis públics que pateix Catalunya” i que la solidaritat amb altres territoris no suposi que Catalunya sigui de les últimes autonomies en rebre recursos. També incrementar els recursos gestionats per la Generalitat i que la negociació del sistema sigui bilateral perquè si és multilateral, ha advertit, es converteix en una “competició entre comunitats autònomes”.

Publicitat

La reforma del sistema, ha explicat, ha d’anar acompanyada d’un “terra fiscal” comú que acabi amb la “competència deslleial” entre autonomies i d’una reforma impositiva per seguir gravant la banca i les elèctriques que permeti que Catalunya “rebi el que toca” i que hi hagi solidaritat amb altres territoris. “Hem d’incrementar un 3% els recursos de la caixa”, ha avisat, i ha descartat abaixar tributs perquè “les rebaixes d’impostos d’avui són les retallades de demà”.

L’augment de recursos hauria de permetre tirar endavant iniciatives com augmentar el cos de psicòlegs a la sanitat pública, un dentista i un servei d’òptica públic i també de fisioteràpia o bé la construcció de 250.000 pisos per fer front al problema de l’habitatge, una mesura que tindria un cost de 5.000 milions d’euros i un impacte, de retruc, en el benestar emocional de la ciutadania. “Com has de tenir salut mental si no tens un sostre garantit?”, ha preguntat.

<strong>Amb qui vol ser president Illa?</strong>

Preguntada per l’anunci llançat pel primer secretari del PSC, Salvador Illa, que pretén situar l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Núria Parlon, com a consellera d’Interior i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, al capdavant del cos, Albiach ha acusat el candidat socialista d’estar “parlant com a president mentre no està aclarint amb quins vots vol ser president”. “No tanca la porta, per molt que ho digui, a Junts”, ha lamentat.

En aquest sentit, ha descartat que els comuns participin d’un “intercanvi de cromos” a l’Ajuntament de Barcelona per investir Illa i ha donat per fet que l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha tancat un acord per governar amb ERC perquè “ha decidit acatar el que li diuen els ‘lobbies’ econòmics”. Així doncs, ha situat BComú fent “una oposició formidable” aquest mandat.

<strong>”Ni un molí a les comarques gironines”</strong>

L’aspirant a presidenta també ha carregat contra el Govern d’ERC per la gestió de les energies renovables que ha fet i l’ha acusat de “clara deixadesa de funcions” i de no haver-se “pres seriosament la lluita contra l’emergència climàtica”. En demanar-li específicament pel parc eòlic que s’ha proposat de construir al golf de Roses, ha advertit que no es pot tractar aquesta zona “com si fora el mar del Nord” però que “no hi ha ni un sol molí a les comarques gironines” mentre les Terres de l’Ebre i la Segarra “estan proveint d’energia renovable la resta del país”.

També ha aprofitat per fer una defensa de la immersió lingüística a l’escola i ha assenyalat que els “reptes” del sistema educatiu català no són canviar-la. “S’ha de protegir i ens hem de deixar d’ocurrències, trilingüismes o dobles xarxes”, ha assegurat, i ha dit que en zones com la Comunitat de Madrid on s’ha optat per potenciar les assignatures en anglès la mesura “ha sigut un desastre i ara estan desfent passos”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió