Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Aigua és Vida veu innecessari que piscines d’hotels siguin refugi climàtic al litoral i àrea de Barcelona i cobrant

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Aigua és Vida ha considerat aquest dimecres que és innecessari que les piscines d’hotels siguin refugi climàtic aquest estiu al litoral, que té punts de bany, i en general a l’àrea metropolitana de Barcelona, ja que disposa d’una àmplia xarxa de refugis. “Esperem que els ajuntaments no es dobleguin a la pressió del sector turístic, i que aquesta mesura no suposi el cavall de Troia dels hotelers per poder reomplir piscines i rebre a canvi una prestació econòmica”, denuncia Aigua és Vida, que reclama “responsabilitat i rigor” als consistoris. Pel que fa a la mesura de fixar un topall de consum per plaça als establiments turístics, ho celebren però demanen que no vagi lligat a les dotacions municipals.

L’entitat ha valorat el decret que va aprovar el Govern dimarts que modifica el Pla Especial per Sequera, amb tres mesures principals. Pel que fa a la inclusió de piscines privades al cens de refugis climàtics, ha demanat que aquest sigui “públic, gratuït i coherent”, i ha recordat que també pot incloure biblioteques, centres cívics, parcs i jardins amb punts d’aigua, a més de les platges. De fet, ha considerat “innecessari” incloure piscines d’hotels.

Publicitat

Pel que fa a la mesura de posar límit al consum d’aigua per plaça d’allotjament turístic, ha celebrat que s’actuï però ho ha considerat “insuficient i poc ambiciós”. “Això confirma la tesi que venim treballant fa mesos i que apunta al turisme com a activitat intensiva en l’ús d’aigua”, diu Aigua és Vida, però remarca que aquest topall només serà d’obligat compliment quan el municipi superi durant tres mesos consecutius la dotació que té establerta.

Així les coses, l’entitat avisa que la limitació al sector turístic no pot anar lligada al compliment de les dotacions municipals per sequera. “Entenem que l’esforç que fa la ciutadania, els comerços i la indústria, no pot suposar una barra lliure al consum d’aigua per part dels turistes”, alerta. Al seu parer, la restricció hauria de ser d’obligat compliment a tot el litoral català i en aquells municipis on l’activitat turística té un pes significatiu.

Alhora, també demana al Govern que estudiï la possibilitat d’aplicar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), tal i com va fer amb la crisi de la covid-19. “Els ERTO són una bona opció per garantir les rendes de treball del sector en cas que calgui aturar activitats no essencials en moments d’escassetat, com pot passar a mesura que avancin les fases d’emergència”, remarca.

Pel que fa a les dessaladores privades, considera “molt greu permetre a actors privats obtenir aigua per a usos particulars i deixar-los al marge de les restriccions que la resta pateix”. Al seu parer, això genera un greuge comparatiu entre qui pot pagar l’aigua per als seus usos particulars, i remarca que el Text Refós de la Llei d’Aigües permet l’expropiació forçosa de les concessions per causes de força major.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió