Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Agricultura i sector treballaran junts en la gestió dels 3.000 MEUR del Pla de transformació de l’àmbit agroalimentari

ACN Barcelona.-La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha informat el sector, durant la Taula Agrària extraordinària celebrada aquest dimarts, sobre el procés d’execució del pla de 3.000 […]

Agències 01/12/2020

ACN Barcelona.-La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha informat el sector, durant la Taula Agrària extraordinària celebrada aquest dimarts, sobre el procés d’execució del pla de 3.000 milions d’euros per impulsar la bioeconomia i transformar en els pròxims anys el sector agroalimentari, forestal i marítim aprovat al juliol. Aquests recursos, que han de servir per tirar endavant deu projectes transformadors inclosos en el Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern (CORECO), es gestionaran a través d’entitats vinculades al sector (associacions, cooperatives i empreses) que, de la mà d’Agricultura, treballaran per ajudar empreses i sector a tirar endavant i superar la crisi derivada de la covid-19.

La reunió, convocada per la consellera Jordà, s’ha fet aquest dimarts amb la participació dels representants d’Unió de Pagesos, JARC i FCAC, les organitzacions agràries representades a la Taula Agrària. Jordà ha exposat que les decisions que s’adoptin en relació amb la gestió d’aquests fons es prendran d’acord amb el sector, segons ha dit Jordà.Durant el transcurs de la Taula Agrària, tant les organitzacions agràries com els representants d’Agricultura, han convingut que el sistema d’assignació dels fons comunicat per l’Estat “no és l’esperat, ni el desitjat”, ja que “deixa poc marge al Govern per a la seva gestió”. Per poder fer arribar aquest nou model d’execució dels projectes de la CORECO a tots els interessats, la consellera d’Agricultura té previst fer una nova reunió amb la resta sector, el pròxim divendres.El gruix dels projectes s’executarà abans de l’any 2020, amb un import previst de 2.207 milions d’euros. La resta de la inversió fins a arribar als 3.000 milions, és prevista fins a l’any 2032. A banda dels deu projectes d’Agricultura, el Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern inclou dos projectes més del Departament de Territori i Sostenibilitat vinculats també al sector agroalimentari. L’import total dels dotze projectes és de 3.911,10 milions d’euros.El Departament d’Agricultura treballa des de fa temps en un canvi de model que ara amb aquests nous projectes s’acabarà de materialitzar. La transformació des de la cogovernança amb la participació activa de les diferents administracions, dels agents econòmics, socials, ambientals i polítics i de la ciutadania en general en la configuració de les noves polítiques.Finalment, la Taula Agrària ha manifestat la impossibilitat d’efectuar el pagament d’ajudes excepcionals previstes al Reglament UE 2020/872 del Parlament Europeu per a l’any 2020 ja que la modificació del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) ja es va produir i, també, perquè el PDR a Catalunya té els fons compromesos, en pagaments i convocatòries.