Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Acció Climàtica destina 15 MEUR als ens locals de zones rurals i de muntanya per millorar infraestructures viàries

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat els ajuts per a la millora d’infraestructures viàries d’accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics i a les explotacions agràries en àrees rurals i en comarques de muntanya. L’objectiu és garantir l’accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori per frenar el despoblament, impulsar un desenvolupament més sostenible, i assegurar l’equilibri territorial i la cohesió social. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest dimarts aquesta convocatòria, amb una inversió de 15 milions d’euros, que es distribuirà en 5 milions durant els anys 2023, 2024 i 2025. El termini de presentació de sol·licituds és de tres mesos.

L’objecte d’aquesta línia d’ajuts és fomentar les inversions en les vies d’accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics i a les explotacions agràries en camins públics de titularitat municipal o comarcal, i en poden ser beneficiaris els municipis de muntanya i aquells que pertanyen a comarques de muntanya, els municipis d’àrees rurals amb menys de 100 habitants/km2, els consells comarcals de muntanya i el Conselh Generau d’Aran.

Publicitat

La majoria dels camins rurals es concentren en les comarques rurals. Es consideren municipis de comarques rurals els que tenen una densitat de població inferior a 100 habitants/km2. A Catalunya, 22 de les 42 comarques, amb el 58,8% de la superfície i el 7,9% de la població, es consideren rurals. Són aquestes comarques, juntament amb les de muntanya, on l’actuació i inversió pública és més necessària, assenyalen des d’Acció Climàtica.

Els ajuts es destinaran principalment a realitzar obres per ampliar, millorar o adequar camins rurals que ja han complert el seu període de vida útil i ús del bé, o tenen un greu deteriorament estructural que n’afecta la transitivitat i la seguretat viària, i que pot requerir una millora o reforma integrals. També s’hi inclouen actuacions puntuals de millora per a la seguretat del camí, com ara l’estabilització de talussos, la modificació del traçat, la instal·lació de tanques de protecció o senyalització, i la pavimentació de camins de terra que donen accés a pobles habitats.

A la vegada, aquesta ajuts també serviran per dur a terme actuacions de manteniment per a la conservació de la qualitat dels camins amb algun deteriorament estructural superficial que n’afecta la transitivitat, seguretat, i perillositat viària.

Cada ens podrà demanar ajuts per a dos tipus d’actuacions. Per una banda, un ajut per a actuacions destinades principalment a realitzar obres d’ampliació i de seguretat dels camins, i de l’altra, per a la conservació de la qualitat dels camins. L’import màxim de l’ajut per al primer tipus d’actuacions no podrà superar els 100.000 euros, i per al segon tipus no podrà ser de més de 40.000 euros. La subvenció per a totes les actuacions previstes serà del 90% del cost per a municipis amb menys de 1.000 habitants, del 80 % per a municipis de 1.000 a 3.000 habitants, i del 70 % per a municipis amb més de 3.000 habitants.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió