Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

Acció Climàtica destina 15 MEUR als ens locals de zones rurals i de muntanya per millorar infraestructures viàries

ACN Barcelona – El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat els ajuts per a la millora d’infraestructures viàries d’accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics i […]

Agències 05/07/2022

ACN Barcelona – El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat els ajuts per a la millora d’infraestructures viàries d’accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics i a les explotacions agràries en àrees rurals i en comarques de muntanya. L’objectiu és garantir l’accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori per frenar el despoblament, impulsar un desenvolupament més sostenible, i assegurar l’equilibri territorial i la cohesió social. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest dimarts aquesta convocatòria, amb una inversió de 15 milions d’euros, que es distribuirà en 5 milions durant els anys 2023, 2024 i 2025. El termini de presentació de sol·licituds és de tres mesos.

L’objecte d’aquesta línia d’ajuts és fomentar les inversions en les vies d’accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics i a les explotacions agràries en camins públics de titularitat municipal o comarcal, i en poden ser beneficiaris els municipis de muntanya i aquells que pertanyen a comarques de muntanya, els municipis d’àrees rurals amb menys de 100 habitants/km2, els consells comarcals de muntanya i el Conselh Generau d’Aran.

La majoria dels camins rurals es concentren en les comarques rurals. Es consideren municipis de comarques rurals els que tenen una densitat de població inferior a 100 habitants/km2. A Catalunya, 22 de les 42 comarques, amb el 58,8% de la superfície i el 7,9% de la població, es consideren rurals. Són aquestes comarques, juntament amb les de muntanya, on l’actuació i inversió pública és més necessària, assenyalen des d’Acció Climàtica.

Els ajuts es destinaran principalment a realitzar obres per ampliar, millorar o adequar camins rurals que ja han complert el seu període de vida útil i ús del bé, o tenen un greu deteriorament estructural que n’afecta la transitivitat i la seguretat viària, i que pot requerir una millora o reforma integrals. També s’hi inclouen actuacions puntuals de millora per a la seguretat del camí, com ara l’estabilització de talussos, la modificació del traçat, la instal·lació de tanques de protecció o senyalització, i la pavimentació de camins de terra que donen accés a pobles habitats.

A la vegada, aquesta ajuts també serviran per dur a terme actuacions de manteniment per a la conservació de la qualitat dels camins amb algun deteriorament estructural superficial que n’afecta la transitivitat, seguretat, i perillositat viària.

Cada ens podrà demanar ajuts per a dos tipus d’actuacions. Per una banda, un ajut per a actuacions destinades principalment a realitzar obres d’ampliació i de seguretat dels camins, i de l’altra, per a la conservació de la qualitat dels camins. L’import màxim de l’ajut per al primer tipus d’actuacions no podrà superar els 100.000 euros, i per al segon tipus no podrà ser de més de 40.000 euros. La subvenció per a totes les actuacions previstes serà del 90% del cost per a municipis amb menys de 1.000 habitants, del 80 % per a municipis de 1.000 a 3.000 habitants, i del 70 % per a municipis amb més de 3.000 habitants.