Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Abacus celebra el centenari de la col·lecció Bernat Metge digitalitzant els 440 clàssics del catàleg

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Casa dels Clàssics, institució cultural sota el paraigües de la cooperativa Abacus que gestiona i edita la col·lecció de clàssics de la literatura grecs i llatins Bernat Metge, celebrarà el centenari d’aquesta iniciativa digitalitzant els més de 440 volums que s’han publicat en els seus cent anys de singladura. El projecte cultural i intel·lectual iniciat fa un segle per Francesc Cambó i Joan Estelrich tindrà, així, versió accessible des de qualsevol pantalla, per bé que els gestors actuals de la col·lecció subratllen que seguiran publicant en paper. “És el centre de la nostra activitat i la manera bàsica com entenem la lectura”, ha indicat en declaracions a l’ACN Raül Garrigasait, president de La Casa dels Clàssics.

Amb un catàleg format per més de 440 volums, 130 autors clàssics i 140 traductors, la col·lecció s’ha consolidat com un dels projectes més importants de la cultura catalana de tots els temps, i Garrigasait recorda, en aquest sentit, “l’esforç enorme” que s’ha fet a través de la iniciativa per traslladar al català “alguns dels textos més valuosos de la humanitat”.

Publicitat

La Casa dels Clàssics ha volgut retre homenatge als socis que han contribuït a sostenir la col·lecció durant un segle en un acte celebrat aquest dijous al Palau de la Balmesiana. La celebració ha reunit part dels 400 subscriptors actuals i ha comptat amb la participació del mateix Garrigasait, de Sira Abenoza, directora de La Casa dels Clàssics, i de Francesc Guardans, president del patronat de la Fundació Institut Cambó i exeditor de la col·lecció.

La Bernat Metge compleix cent anys amb ànims renovats i els gestors actuals tenen com a objectiu atreure-hi nou públic. Una de les fórmules per aconseguir-ho serà una nova línia editorial de clàssics per a infants amb la col·laboració de l’editorial Inuk. També han impulsat el projecte ‘Dilema, la força dels clàssics a l’aula’ a través del qual s’organitzen activitats amb estudiants de secundària i batxillerat.

Tot plegat tenint present “la importància de la continuïtat històrica” que era un dels “principis fundacionals” de la col·lecció. Per això, tota la feina que fa l’equip que gestiona actualment la iniciativa es fa “intentat fer coses que generin pòsit, que siguin útils, que resultin enriquidores per a les generacions que venen”.

La col·lecció Bernat Metge va néixer a Barcelona el 1923 amb la voluntat de posar els clàssics al centre de la cultura contemporània i donar-los una veu nova a través de traduccions de primer nivell. Els protagonistes d’aleshores van ser el polític Francesc Cambó i l’intel·lectual i activista Joan Estelrich amb la col·laboració, entre d’altres, d’intel·lectuals com Carles Riba, Joaquim Balcells o Pompeu Fabra.

L’any 2017 la cooperativa Som va adquirir la col·lecció, tot prenent el relleu de l’Institut Cambó en la gestió i l’edició. En aquell moment es va fundar La Casa dels Clàssics, una institució cultural que, més enllà de continuar editant i publicant els llibres d’aquesta col·lecció centenària, reivindica la vigència dels clàssics i els difon en tots els formats i llenguatges possibles. Des de l’estiu del 2021, després de la fusió de les cooperatives Abacus i Som, La Casa dels Clàssics ha continuat el seu camí com a un projecte singular impulsat per Abacus.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió