Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Aragonès acusa Illa de defensar la proposta de Cs sobre trilingüisme: “Cal un president que no abandoni la llengua mai”

El candidat d'ERC qüestiona la credibilitat de Junts i diu a Puigdemont que cal provar "amb fets" les crides a la unitat

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat el cap de llista del PSC al 12-M, Salvador Illa, de defensar la proposta de Cs sobre el trilingüisme a l’escola. El candidat d’ERC s’ha mostrat “preocupat” perquè Illa hagi “canviat el posicionament tradicional” del PSC, i ja no defensi la immersió lingüística. En aquest sentit, Aragonès ha asseverat que cal un president que defensi la llengua “sempre” i que “no l’abandoni mai”. El cap de llista d’ERC ha qüestionat la credibilitat de Junts, i ha dit al seu candidat, Carles Puigdemont, que cal demostrar “amb fets” les crides a la unitat. L’exconseller Andreu Mas-Colell ha presentat el candidat d’ERC, i n’ha lloat el caràcter “negociador i proper”.

Aragonès ha remarcat que li “preocupa” que Illa s’allunyi de la defensa de la immersió lingüística, i ara aposti per un trilingüisme a les aules. El cap de llista republicà ha constatat que es tracta de “la proposta de Cs”, que va arribar al Parlament per “afavorir la divisió social del país”. En aquest sentit, Aragonès ha manifestat que cal “posar al dia” el model d’immersió, perquè no s’han aconseguit tots els objectius i s’ha de “reforçar”.

Publicitat

Ara bé, ha indicat que l’alternativa “no poden ser” les “receptes” de Cs. El cap de llista d’ERC s’ha compromès a “combatre” aquestes propostes. I que, si torna a ser president, defensarà la llengua “sempre”. Així mateix, ha conclòs que la llengua i la cultura són una “política estratègica”, i ha defensat la seva proposta de crear una conselleria específica per al català.

Aragonès ha advertit, així mateix, que el traspàs de Rodalies també “pot estar en risc” si Illa governa la Generalitat. I ha constatat que el PSC “no té interès” per aquest traspàs, perquè el president de Renfe “del PSC” deixaria de dirigir Rodalies.

En clau estatal, Aragonès ha advertit que la “finestra d’oportunitat” que de moment permet l’estabilitat de Pedro Sánchez a la Moncloa “es pot tancar”. En aquest sentit, el president ha exigit un “acord polític” sobre el referèndum i el finançament singular. “Si hi ha d’haver legislatura a Espanya, hi ha d’haver acord amb els independentistes catalans”, ha avisat.

Sobre aquest tema, el candidat ha repassat altres executius d’arreu d’Europa per constatar que tampoc són “estables” i que tots requereixen de majories més enllà de les del propi govern. I ha citat els casos d’Espanya, Barcelona, França i Portugal.

El cap de llista d’ERC ha aprofitat els fruits de la negociació amb el PSOE per constatar el rigor dels republicans: “Continuarem fidels a la nostra manera de ser i a l’estratègia marcada”, ha subratllat, per després destacar que la via del diàleg i la negociació ha permès que el país “avanci”. El cap de llista d’Esquerra ha demanat “confiança” a la ciutadania per continuar aquest camí.

La credibilitat de Junts

Aragonès també ha replicat les paraules de Puigdemont, que reclama unitat a l’independentisme. El president del Govern ha dit al cap de llista de Junts que les crides a la unitat s’han de demostrar “amb fets” i practicant-la durant anys. Així ha criticat que Junts decidís sortir de l’executiu a mitja legislatura.

Et pot interessar  Puigdemont veu cada cop "més a prop" el seu retorn a Catalunya: "En aquestes eleccions vaig a totes, no hi ha un pla B"

El candidat d’Esquerra ha posat en entredit la credibilitat de Junts: “Quan tornaran a canviar d’opinió?”, ha preguntat amb retòrica, sobre l’aposta per negociar amb l’Estat, després dels resultats del 23-J del 2023. En aquesta línia, Aragonès ha garantit que ERC no canvia pas d’opinió, i ha defensat la via de la negociació “des de fa anys”.

Finalment, Aragonès ha afegit que si guanya les eleccions del 12-M marcarà com a “espectes nuclears” el referèndum acordat, el finançament singular, i el reforç de l’estat del benestar i la llengua. “A partir d’aquí, qui vulgui sumar i es vulgui afegir i discutir les propostes amb mi, estic disposat a parlar-ne amb tothom”, ha dit.

Sobre si parlaria abans amb PSC o Junts, Aragonès ha rematat que hi ha formacions que, en alguns d’aquests aspectes, estan “allunyats” i, per tant, “s’hauran de moure”.

Gratuïtat de l’escola bressol

Aragonès s’ha compromès a la gratuïtat de tota l’escola bressol durant la propera legislatura catalana. És a dir que, si governa, ERC ampliarà la gratuïtat de l’etapa de 0-2 anys també per als 3 anys d’edat de la infància. Es tracta d’una promesa electoral que ja fa mesos que Aragonès defensa al Parlament de cara al futur.

El president de la Generalitat també ha advertit que, si ERC no lidera el proper executiu, totes les “passes endavant” que s’han fet en matèria de recerca i indústria aquesta legislatura, estaran “en risc”. En aquesta línia, ha apuntat que un govern format per altres partits podria apostar per un model econòmic “purament de serveis”, i que no aposti pel valor afegit.

Aragonès també ha apostat per la “simplificació” administrativa durant els propers anys per millorar l’agilitat de les institucions públiques.

Mas-Colell lloa Aragonès

Mas-Colell ha destacat la figura del president Aragonès: “És bo que la Generalitat la lideri un president amb el seu tarannà”, ha afegit. L’excap del departament d’Economia de l’executiu d’Artur Mas també ha subratllat que és “bo” que Aragonès tingui un “paper cabdal” per triar els “camins” que es trobarà el país els pròxims anys. Així mateix, l’exconseller ha demanat un executiu “estable i sensible” a l’economia, i ha reclamat “estabilitat” perquè el país no perilli.

A la conferència hi han assistit la majoria de consellers i conselleres del Govern; diputats i diputades d’ERC; el president i l’exlíder del partit, Oriol Junqueras i Joan Puigcercós; la portaveu a Madrid, Teresa Jordà; el candidat a les europees del 9-J Tomàs Molina; la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas; representants d’altres formacions com l’exconsellera de CDC Meritxell Borràs i l’exlíder del PDeCAT David Bonvehí; així com els representants sindicals Camil Ros i Pepe Álvarez (UGT) i Javier Pacheco (CCOO).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut