Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Xavier Sala Martín: “Votar ERC i CiU és com fer-ho al PSOE”

‘El problema és que hem arribat a un punt en que l’alternativa no és creïble, perquè si votes a ERC saps que anirà al PSOE, no al PP, i si votes a CiU també saps que serà pels socialistes després de la seva visita al notari’. Amb la seva habitual americana estrambòtica, la d’ahir d’un blau cel molt cridaner, l’economista va presentar el llibre ‘Converses amb Xavier Sala Martín’,  recopilades per Jordi Graupera. L’expresident blaugrana concloïa que, amb l’actual situació, ‘menys al PP, votis a qui votis anirà a parar al PSOE’.

Redacció
Redacció 06/11/2007

La llibreria Catalonia ha acollit aquest dimarts la presentació de l’obra ‘Converses amb Xavier Sala Martín’, que ha comptat amb la presència, a més de l’economista, de l’autor Jordi Graupera i l’editor Ton Barnils. L’obra és més una llarga conversa que no una entrevista, on Sala Martín dóna la seva opinió sobre temes tan variats com el Barça, l’Africa, la religió o la política catalana. De fet, així ha sigut la roda de premsa d’avui. ‘De què voleu que us parli?’, ha preguntat l’economista al principi de la roda de premsa.

Després de comentar l’actualitat del F.C. Barcelona i afirmar que el miniestadi s’ha de vendre, ha fet referència a la proposta d’autodeterminació d’ERC de cara al 2014. ‘Si es fa un referèndum a Catalunya s’ha de guanyar i s’han de deixar de fer pallassades’, ha manifestat. Sala Martín ha criticat que el ‘problema’ arribarà si es fa un referèndum, es perd i es divideix la societat en dos.

‘Un referèndum s’ha de fer per guanyar-lo’, ha assegurat. En aquest sentit, ha mostrat la seva posició favorable a que els territoris decideixin democràticament les seves fronteres: ‘Tota persona té que poder autodeterminar-se, i, com a català i liberal, m’emprenya molt veure que les fronteres d’aquest planeta es decideixen a hòsties i no democràticament’. ‘No estic a favor de la independència de Catalunya, sinó de la de qualsevol país que els seus ciutadans la vulguin majoritàriament’, ha afegit.

Xavier Sala Martín també ha lamentat que ‘ningú sigui mai responsable de res’ i que qui ho és ‘sempre doni la culpa als demés’ i ho faci donant males explicacions. I és que l’economista tampoc ha pogut evitar un dels altres temes de l’actualitat catalana com és el caos a Rodalies i de les infraestructures en general. ‘És estrany com la gent no es rebela contra els que fan els túnels’, ha afirmat.

En aquest context, l’economista ha aprofitat per criticar que el PSOE no té cap intenció d’invertir a Catalunya, ja que el país ‘és, de dalt a baix, tan socialista que no tenen cap incentiu per venir aquí’. Per contra, ha ressaltat que el PP tampoc va a Catalunya ‘perquè no té res a rascar’. Tot i això ha admès que aquesta és la situació que han escollit els ciutadans al acudir a les urnes. ‘A les eleccions espanyoles es presenti qui es presenti (els socialistes) aconseguiran un 40% dels vots i si tenen quatre euros per gastar-se, ho faran aquí?

Per altra banda s’ha referit a la proposta del president del PP, Mariano Rajoy, qui va afirmar que si arribava a la presidència govern espanyol El Prat seria gestionat pel sector privat. ‘El problema de l’aeroport no és la privatització. La qüestió no és qui és el propietari sinó si hi ha competència’, ha manifestat. Segons Sala Martín, ‘la qüestió és fer competència i gestionar com s’ha de fer’.

L’economista també ha manifestat que ‘hi ha molta gent que ens mana i no està capacitada per fer-ho’. Acte seguit, ha destacat que li faria il·lusió ser conseller o president de la Generalitat, però ha admès que no està preparat per fer-ho bé. ‘No sabria per on començar’, ha ressaltat.

Sobre el llibre, el seu autor Jordi Graupera ha manifestat que ha intentat mantenir l’oralitat al màxim: ‘És més per ser sentit que per ser llegit’. Gaupera ha destacat que el Xavier ‘és una persona que es qüestiona tot en tot moment i no accepta res que no hagi estat demostrat i això és molt favorable en molts aspectes’.