Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Vic demana que es modifiqui la denominació de Catalunya Central per una que defineixi millor el territori

L’Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció on es demana que es modifiqui l’actual denominació de Catalunya Central que actualment es dóna a la que ha de ser la futura vegueria integrada pel Bages, Osona, Anoia, Solsonès i Berguedà.

El text de la moció demana un nou nom que defineixi millor ‘l’espai geogràfic que definitivament resulti’ d’aquesta nova organització territorial. En el text també es demana que en la futura divisió, Osona i el Ripollès formin part de la mateixa organització territorial perquè seria ‘incomprensible’ que es mantingués el mateix error que es va produir amb les províncies on les dues comarques van passar a formar part d’organitzacions diferents.

Redacció
Redacció 21/10/2008

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal (CiU) diu que la moció no parla directament de la reclamació d’una vegueria de l’Alt Ter formada per Osona i el Ripollès tot i que ‘intrínsicament hi està a dintre’. Per a l’actual alcalde de la capital osonenca i dirigent d’UDC en aquesta moció es demana una proposta organitzativa ‘oberta’ i ‘sense nom’ que s’allunyi de l’actual model d’anar creant ‘noves anelles metropolitanes’. Vila d’Abadal diu que en el text es parla d’un grup de comarques interiors perquè si bé en casos com el de Manresa no hi tenen ‘res a veure’, sí que hi poden aportar ‘coses’. Vila d’Abadal admet que aquesta proposta actual de futura divisió territorial surt del territori que queda per definir ‘després d’haver distribuït els altres àmbits’.

La moció s’ha aprovat amb el vot en contra de la CUP, que havia presentat una moció alternativa reclamant la creació de la Vegueria de l’Alt Ter. Han votat a favor de la moció CiU, PSC i ERC, que formen part del govern, mentre que ICV-EUiA s’ha abstingut. La votació de la moció alternativa de la CUP s’havia rebutjat només amb el vot a favor dels dos regidors independentistes. La PxC, ERC, ICV-EUiA i el regidor de CiU, Àlvar Solà, s’han abstingut, mentre que CiU i el PSC hi han votat en contra.

Reclamen delegacions territorials

Si bé en la moció aprovada només es parla de cocapitalitat per a aquesta futura zona interior, en el ple han tornat a aparèixer les reclamacions de Vic de tenir delegacions territorials dels diferents departaments del Govern. El primer tinent d’alcalde, Xavier Solà (CiU) ja va fer sentir el passat divendres en la inauguració del curs polítics de la Universitat de Vic (Uvic) el seu malestar per aquest fet.

El regidor d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, ha lamentat que després de denunciar aquest fet el passat divendres ara el govern es dediqui a demanar ‘una cosa’ on ni tan sols li han posat ‘un nom’ que la defineixi. El fet que Manresa aculli el serveis d’Educació és una ‘humiliació’ segons Tornafoch. La majoria de grups han apel·lat a la unitat d’acció perquè entenen que el Govern tracta a Vic de forma ‘desconsiderada’.