Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

USTEC: ‘Ernest Maragall diu que està obert al diàleg, però no ens ha convocat a parlar amb ell’

|

- Publicitat -

‘El professorat d’aquest país ha demostrat que fa un bon servei, que acull l’alumnat immigrant, el de les classes més desafavorides…, moltes vegades sense el suport de l’administració. El govern hauria d’analitzar per què aquest mateix professorat està tant descontent com per secundar una tercera jornada de vaga’, diu Cañadell. Alhora, ha desmentit que Maragall els hagi demanat de reunir-se per debatre-ho asserenadament: ‘No ens ha convocat a parlar amb ell, tot i que sempre diu que està obert al diàleg’.

La USTEC preveu que la vaga tindrà una incidència del 80% en els centres de primària i un seguiment desigual en els de secundària, que pot anar del 20% al 70%, depenent de cada zona. És la tercera mobilització a què haurà de fer front Maragall, equiparable a la del 14 de febrer d’ara fa un any. Serà la segona vaga de caràcter unitari, perquè UGT i CCOO no es van sumar a la del 13 de novembre de l’any passat. Cañadell interpreta que aquests dos sindicats no van donar suport a aquella protesta perquè ‘tenien l’esperança que es podria negociar amb el departament, però s’ha vist que Maragall no negocia amb ningú’.

Publicitat

El manifest unitari denuncia: ‘La política educativa del Departament d’Educació i l’actitud del seu conseller s’ha vingut caracteritzant els últims anys per l’autoritarisme més absolut i el menyspreu envers el professorat i la seva tasca’. També critica ‘la seva incapacitat i negligència del departament a l’hora de resoldre els problemes reals dels centres educatius públics: massificació de les aules, dèficit en les construccions escolars necessàries, professorat insuficient per a l’escolarització actual i futura, organització del tractament de la diversitat, restriccions i arbitrarietats en l’adjudicació de les plantilles…’.

Tercera vaga de mestres contra la LEC

L’elaboració de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) engegada pel conseller Maragall s’ha trobat amb l’oposició frontal dels sindicats de professors que, comptant la d’avui, ja han convocat tres jornades de vaga per aquest motiu. Els mestres van ser cridats a fer vaga el passat 13 de novembre i també el 14 de febrer, a més d’una mobilització celebrada el 30 de novembre.

El malestar per les reformes en matèria educativa ja prové de l’elaboració del Pacte Nacional per a l’Educació (PNE), que havia de servir com a base per a la LEC, impulsat per l’exconsellera Marta Cid en l’anterior legislatura. Finalment, es va aconseguir que tots els sindicats, excepte USTEC-STES, signessin el Pacte.

Discrepàncies al Govern

A hores d’ara no només discrepen els sindicats sinó que també hi ha diversitat de posicions en el si del tripartit ja que ICV-EUiA ha manifestat ‘comprendre’ les mobilitzacions del professorat per considerar que la Llei d’Educació s’allunya de l’esperit del text del Pacte. A més, les posicions dels ecosocialistes de garantir la laïcitat de l’ensenyament públic i una única xarxa educativa amb restriccions en les subvencions a l’escola concertada xoquen frontalment amb les exigències de CiU per votar favorablement la Llei, en la què el Govern vol aconseguir un acord amb l’oposició. ICV ha presentat un centenar d’esmenes i ERC n’ha presentat 16, a banda de les que han estat elaborades conjuntament pels partits del Govern, fet que la federació nacionalista ha qualificat d”insòlit’.

Els dos socis del PSC al Govern han mostrat la seva perplexitat en diverses ocasions davant els anuncis del conseller Maragall, sense haver consultat ni informat prèviament el conjunt del Govern, tal i com va passar amb l’anunci de la reforma del calendari escolar.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut