Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Una fundació holandesa comercialitza preservatius a tot Europa a deu cèntims d’euro

Condons a deu cèntims d’euro. Aquesta és l’oferta amb què la fundació holandesa Jippy vol demostrar que l’augment de contagis amb el VIH i de malalties venèries a la Unió Europea (UE) es pot frenar abaratint els preus de comercialització dels preservatius. El cost de fabricar-los és baix, de com a màxim deu cèntims per condó, però el preu de venda a les farmàcies, supermercats i màquines expenedores és molt més alt, entre trenta cèntims i un euro i vint cèntims per unitat.

Redacció
Redacció 01/12/2007

A Holanda, aquests preservatius de Jippy a deu cèntims ja es venen a les escoles, supermercats, farmàcies i màquines expenedores A Catalunya també es poden comprar, però de moment, com a la resta d’Europa, a través de la pàgina web.

Un 10% dels 25.000 europeus que cada any es contagien amb el VIH tenen entre 15 i 24 anys. La fundació Jippy, amb seu central a Zwindrecht (Holanda), denuncia que l’alt preu dels preservatius els pot empènyer a practicar sexe de forma no segura i, per això, els ofereix a preu de fàbrica. Cada cop es pràctica sexe abans i els adolescents són els que, econòmicament, més noten la diferència entre que un condó costi un euro o només deu cèntims. Jippy dirigeix aquesta campanya de preservatius barats a, precisament, adolescents entre 12 i 23 anys i, a Holanda, ha rebut el suport de polítics i metges i els seus condons es troben als mateixos establiments que la resta de marques.

A Catalunya, de moment, els preservatius de Jippy només es poden comprar per Internet i es reben a domicili, tot i que això encareix el preu, el paquet de deu condons és de 1,95 euros, despeses d’enviament incloses —el pagament es fa per missatge de telèfon mòbil—, és a dir, que la unitat costa dinou cèntims i mig d’euro. Jippy també ofereix a escoles, institucions i fundacions lots de cent caixes de deu preservatius —abonant tres euros i mig extra per despeses d’enviament. I a través del lloc web també es poden demanar màquines expenedores per comercialitzar paquets de cinc unitats a mig euro.