Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Un excàrrec franquista presideix el Consell d’Estat

Redacció | El Consell d'Estat, màxim òrgan consultiu del gobierno, està presidit per José Manuel Romay Beccaría, un ex-alt càrrec franquista. Precisament, aquest organisme és el que ha de donar el vist i plau al gobierno per tirar endavant la impugnació de la investidura de Puigdemont, pas previ abans d'anar al Tribunal Constitucional. 

Redacció
Redacció 25/01/2018
Romay va ser secretari general de Sanitat del govern de Franco del 1963 fins al 1966 i abans de la mort del dictador, va ser nomenat sotssecretari de Presidència, segons informa Nació Digital. Ja en democràcia, va ser ministre del primer govern de José María Aznar.
 
Ara, presideix el Consell d’Estat, el que és el màxim òrgan consultiu del gobierno. Entre els membres també destaquen un dels pares de la Constitució, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l'expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, el magistrat del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l'exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega, tal com apunta el digital citat. 

Ferm defensor de la recentralització
 

De fet, fa uns dies, Romay es pronunciava a favor de la recentralització de les competències per assegurar la “igualtat territorial”. En una intervenció a la comissió del Congrés on s’analitzava el model territorial, Romay es va mostrar ferm defensor del sistema autonòmic i va apostar per atribuir més facultats a l’Estat per garantir els principis de “solidaritat, igualtat i cooperació”.