Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Solidaritat es presentarà en solitari a Barcelona

L’assemblea de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha decidit que la formació independentista es presenti en solitari a les eleccions municipals de Barcelona. Ho ha fet amb un 77,5% dels vots a favor i un 19% en contra. Ara s’obrirà un procés de primàries per escollir la persona que encapçalarà la candidatura i els seus integrants que culminarà el cap de setmana del 12 i 13 de març. El secretari general de SI, Uriel Bertran, ha recordat a ERC que segueix vigent la proposta de formar part d’una candidatura unitària independentista amb altres formacions polítiques encapçalada per una persona independent i de consens. Per obtenir representació al consistori barceloní cal superar el llindar del 5% dels vots, a les eleccions al Parlament Solidaritat només va aconseguir un 2,8% dels vots a la ciutat de Barcelona.

Redacció
Redacció 27/02/2011

Bertran, ha valorat positivament el missatge llançat pels adherits de la capital catalana que creu que demostra que el partit ‘està preparat per treballar per una Barcelona que ha de ser capital d’un estat, amb serveis de gran capital europea i no d’una capital de província, com fins ara’.

Així mateix ha explicat que en les eleccions primàries tots els adherits i adherides podran presentar-se per ser cap de llista o bé per formar part de la llista electoral, i que per tant tots i cadascun dels membres de la llista seran escollits democràticament.

Han votat 142 adherits i adherides, amb 110 vots a favor (77,5%); 27 en contra (19%) i 5 en blanc (3,5%).

La incògnita de Joan Laporta
Tot i que els estatuts del partit (pdf) aprovats diumenge passat al Congrés de Manresa no ho permeten, Laporta ha insistit en diverses ocasions -de fet així ho va manifestar en el mateix Congrés– en la possibilitat d’encapçalar la llista per Barcelona.Un dels motius de fons de les tensions internes que ha viscut Solidaritat en les darreres setmanes és la decisió de presentar-se a les municipals de Barcelona, si convé fer-ho en solitari o en coalició amb altres formacions per garantir que s’arriba al 5% mínim per aconseguir representació i qui n’ha de ser el cap de llista. 

Les negociacions amb ERC per bastir una candidatura unitària de l’independentisme es van encallar després que els republicans no acceptessin la condició de Solidaritat de sacrificar a Jordi Portabella i buscar un cap de llista independent per a substituir-lo. Tot i això, el líder de SI, Joan Laporta, va desmarcar-se en una entrevista dies enrere de la posició oficial del partit per obrir la porta a que Portabella encapçalés una hipotètica candidatura conjunta de Solidaritat, Esquerra i Reagrupament, que ja ha pactat amb els republicans. Ràpidament el partit va afanyar-se a circumscriure aquestes declaracions a una opinió exclusivament personal de Joan Laporta.

En aquella mateixa entrevista Joan Laporta tornava a postular-se per ser el cap de llista a les eleccions municipals de Barcelona en solitari. Solidaritat també va córrer a subratllar que segons els estatuts que la formació havia d’aprovar -ara ja ratificats en el Congrés de diumenge a Manresa- els diputats del partit no poden presentar-se a les primàries per encapçalar candidatures municipals ni integrar-se en cap lloc de la llista excepte els de tancament, que es consideren simbòlics.

Tot i la desautorització reiterada del partit, Laporta va tornar a posar damunt la taula aquesta possibilitat justament en el discurs que va fer al Congrés on es van aprovar aquests estatuts. Tal i com ja ha insinuat en alguna ocasió, l’expresident blaugrana forma part de Solidaritat en tant que president del seu propi partit, Democràcia Catalana, amb el qual podria esquivar Solidaritat i fer el seu propi camí a Barcelona.

Aquesta hipòtesi, però, podria acabar amb la seva expulsió de Solidaritat. Segons recullen els estatuts presentar-se en la llista electoral de qualsevol opció o candidatura diferent de Solidaritat si no es compta amb el vist-i-plau del Consell Nacional es considera una falta molt greu, que pot comportar la pèrdua de la condició d’adherit.