Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Solbes reconeix que Catalunya és ‘clarament solidaria’ i que el debat està en el càlcul de “la dimensió” d’aquesta contribució

El vicepresident segon Econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ha aprofitat el seu pas per Barcelona per donar un cert ‘to balsàmic’, en paraules del moderador de l’acte, l’advocat Miquel Roca, a les relacions entre Catalunya i Espanya. Solbes, que parlat davant del Cercle Financer, ha reconegut que Catalunya és ‘clarament solidària’ amb la resta de l’estat espanyol i que en tot cas el debat és saber ‘la dimensió d’aquesta contribució’. Pel vicepresident segon del govern, que no ha desvetllat si seguirà en el govern en cas de guanyar les eleccions del mes de març i que s’ha manifestat contrari a la publicació de les balances fiscals, el principal repte de la pròxima legislatura serà definir un model de finançament que sigui més just per tothom i especialment per Catalunya.

Redacció 20/11/2007

L’actual model de finançament regulat pel govern de José María Aznar amb CiU l’any 2001, ha estat una fórmula que ha penalitzat especialment a Catalunya. El model, ha dit Solbes, es basa en un cens de la població del 1999 i en la fórmula de finançament s’especifica de manera concreta que només es modificarà si l’índex de població no varia més del 3% durant un any, un índex que no es produeix mai, ha dit Solbes. El vicepresident s’ha referit a l’increment de costos per Catalunya que ha suposat l’arribada d’una forta onada d’immigració durant l’últim període del cicle econòmic.

Pedro Solbes ha manifestat que el volum d’inversions que Catalunya ha rebut els últims anys ha estat clarament insuficient, però que aquest fet no és suficient per apostar per un model d’inversions ‘territorialitzada’, de la que s’ha manifestat contrari.

Solbes ha reconegut la dificultat de trobar una solució al finançament de Catalunya que aporta més del 18% del PIB de l’estat i per això cal que totes les forces polítiques i autonomies entenguin que s’ha de trobar el model que afavoreixi que Catalunya ‘vagi econòmicament bé’.

Pedro Solbes ha pronunciat una conferència sobre les perspectives de l’economia espanyola davant del Cercle Financer. El vicepresident segon ha estat presentat pel president de ‘la Caixa’, Isidre Fainé, qui ha reconegut que en aquest moments l’economia hi ha ‘senyals d’alarma’ que fan necessari una actuació per reconduir-la.

Davant de l’empresariat català Solbes s’ha manifestat contrari a la publicació de les balances fiscals perquè en el seu contingut també es produiran enfrontaments territorials no desitjables.

Més concreció a Rajoy

El responsable econòmic s’ha referit de manera explícita a les propostes fiscals del president del PP, Mariano Rajoy. Pedro Solbes ha reclamat més concreció a la proposta popular de plantejar una exenció fiscal als contribuents amb menys de 16.000 euros de renda anual. El vicepresident ha manifestat que la proposta de Rajoy podria significar un cost per Hisenda d’entre 5.000 milions a 25.000 milions l’any, una xifra considerable atès que podria arribar a significar el 30% de la recaptació de la renda.

Pedro Solbes no s’ha mostrat partidari de compensar aquests menys ingressos amb un increment de l’IVA perquè això podria repercutir en el control de la inflació.

Medi ambient

Al referir-se al medi ambient, el vicepresident segon del govern espanyol ha reconegut que els costos mediambientals ‘no estan imputats en el preu’ i per tant caldrà que aquests costos es vagin tenint en compte per contribuir a una millor assignació de recursos, cosa que millorarà l’eficàcia del teixit empresarial i econòmic, sense ‘erosionar’ el patrimoni mediambiental.