Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Solbes diu que la deducció de 400 euros és una mesura ‘electoral’ que ‘esgota el marge de maniobra’ del govern espanyol

El vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ha admès aquest dijous que la deducció de 400 euros de l’IRPF que tindrà la seva primera aplicació al mes de juny és una mesura que el govern espanyol ‘va adoptar com a conseqüència dels processos electorals’, i que ‘esgota pràcticament’ el marge de maniobra de l’executiu per impulsar noves mesures per plantar cara a la desacceleració econòmica. Solbes ha fet aquestes manifestacions en un dinar on també ha apuntat que cal anar amb molt de compte amb el superàvit en els pròxims quatre anys perquè passar de saldo positiu al dèficit és ‘relativament fàcil’.

Redacció
Redacció 23/05/2008

La deducció de 400 euros a assalariats i pensionistes que el govern de Zapatero va presentar durant la campanya electoral té un cost de 6.000 milions d’euros. És una mesura que, com ha recordat Solbes, encara no ha entrat en vigor, i s’espera que quan ho faci ‘tindrà un impacte expansiu en l’economia’.

Solbes ha assegurat que l’actitud de l’executiu espanyol davant la conjuntura de la desacceleració econòmica serà la de permetre que els ‘marges de seguretat de l’economia espanyola operin’. Segons ha apuntat, existeix un coixí en els comptes públics que permetrà afrontar la desacceleració sense adoptar mesures restrictives als pressupostos.

Entre d’altres, l’executiu preveu assumir el deteriorament pressupostari associat a l’empitjorament cíclic de l’economia des de la seguretat que el menor superàvit injectarà creixement en l’economia i ‘afavorirà que el sotrac cíclic sigui menys intens’.

El ministre, que ha admès que l’ajustament en el sector de la construcció està essent ‘més ràpid del que era previsible i desitjable’, ha assegurat també que aquest ajustament era ‘necessari’ perquè ‘no és lògic que a l’Estat es construïssin més habitatges que a Alemanya, França i Itàlia junts’.

Pel que fa a les dades del PIB publicades aquest dijous per l’INE, Solbes ha admès que s’està produint una desacceleració ‘més ràpida’ del que es preveia, però es manté també el creixement.

En aquest marc, ha descartat que es pugui entrar en una fase de recessió, ha augurat que el PIB retornarà a un creixement normal al segon semestre del 2009, per iniciar una ‘remuntada’ al 2010.